sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Surullinen, vihainen, pettynyt ja mitä kaikkea muuta

Tänään päähäni pälkähti aivan yhtäkkiä, että nythän on jo joulukuu, mutta TAYS:ista ei ole kuulunut kirjettä alkioiden jatkopakastuksesta, vaikka aikaa on kulunut jo kolme vuotta. Minulle tuli heti hieman ikävä aavistus, ja riensin kaivamaan esiin niitä kaiken maailman lapsettomuushoitopapereita.

Rupesi kylmäämään, kun luin, minkälaisen paperin olimme allekirjoittaneet 15.11.2015. Meidän pitäisi olla yhteydessä hedelmöityshoitopolille 2 kk ennen kolmen vuoden määräaikaista alkioiden säilytysajan päättymistä (eli 15.11.2018), ja jos ei meistä kuulu mitään, niin alkiot hävitetään viimeistään, VIIMEISTÄÄN kuukausi kolmen vuoden säilytysajan päättymisen jälkeen, eli sehän olisi sitten 15.12.2018. Eli eilen.

Voiko tämä tämmöinen olla edes totta...?!? Että miten joku voi sössiä näin tärkeän asian näin totaalisesti...?!?

Harmittaa vietävästi. Olen äärettömän pettynyt itseeni. Hävettää. Hemmetin ääliö. Miten KUKAAN voi unohtaa näin tärkeän asian? En ilmeisesti ole edes lukenut kunnolla kaikkia niitä papereita, joita ennen hoitojen alkua allekirjoitimme. Mieskin luotti sokeasti minuun, kun sanoin, että saamme sitten kirjeen, kun kolme vuotta on kulumassa umpeen. Ihan höpöhöpöä. 

Tässä sitä sitten haaskataan terveydenhuollon resursseja. Hirvittävän noloa, että joudumme uuteen hoitoon siksi, että kaksi hyvää alkiota hävitettiin oman huolimattomuutemme takia. Ja mistäs sen tietää, ehkä miehellä ei ole enää siittiöitä, ehkä soluistamme ei saakaan enää hyviä alkioita, ehkä en tule enää raskaaksi, ehkä tulee keskenmenoja, ehkä emme saakaan enää lisää lapsia.

Niin, tältä se lapsettoman elämä sitten tuntuikin. Epävarmuutta, epäonnistumisia ja itsesyytöksiä.

Soitan tietysti poliklinikalle heti huomenna aamulla, mutta tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että ne olisivat edelleen jäljellä. Olen niin vihainen itselleni, että näin pääsi käymään. Mutta kun olen jo parin vuoden ajan jotenkin ajatellut, että TAYS:ista tulee ilmoitus sitten kun säilytysaika on päättymässä. Olin asiasta niin varma, etten ole tarkistanut papereitakaan. Ehkä se olikin niin, että Fertinovassa oli se käytäntö, että säilytyksen jatkamisesta kysytään erikseen, sitten kun kolme vuotta on kulunut, ja siksi olin siinä uskossa, että TAYS:issa on sama käytäntö. Ehkä jostakin syystä jotenkin pääsi pikkaisen unohtumaan kaikki tämmöiset asiat silloin hoitojen, raskauden alkamisen ja muiden pikkujuttujen pyörteessä. Ja muutenkin on vuosi pari mennyt pitkälti aivan muita asioita ajatellessa. 

En toki silloin kolme vuotta sitten edes ajatellut, että väli seuraavan lapsen yritykseen edes venähtäisi näin pitkäksi. Kolme vuotta tuntui silloin hirveän pitkältä ajalta. Nyt olemmekin yhtäkkiä tässä tilanteessa, että ne kaksi hyvää alkiota, joista olimme niin onnellisia, ovatkin todennäköisesti joutuneet roskiin. Surettaa. Hävettää. Harmittaa. Vituttaa. Johan minä sen jo kerroinkin.

Mutta oikeasti. Onko kenellekään muulle muka koskaan tapahtunut hoidoissa näin äärikamalaa mokaa??? Saa ilmoittautua.

7 kommenttia:

 1. Voi miten harmillista! Selvisikö asia jo?

  Omasta kokemuksesta vain voin sanoa, että felicitas klinikalla ainakin lähettävät kirjeen kun sopimus on umpeutumassa. Erikoista ettei muuallakin voisi olla tällaista käytäntöä! Lohdutuksena vielä, että hoitajat ainakin meille vakuuttelivat, että yleensä kyllä säilyttävät alkioita tuntuvasti vielä sopimuksen jälkeenkin, juurikin jos jokin inhimillinen unohdus on tapahtunut. Peukut pystyyn että teilläkin olisi näin!

  VastaaPoista
 2. Voi ei! Toivottavasti alkionne olisivat vielä tallessa! Ihan hirveää jos ne tosiaan on hävitetty :(

  Meillä itseasiassa miehen siittiöistä pitäisi (kuvitelmani mukaan) tulla kirje TYKSistä kun pakastusaika on päättymässä, mutta nyt aloin epäilemään mahtaako asia ollakaan niin.. Pitää ottaakin heti selvää..

  VastaaPoista
 3. En usko että on hävitetty. Meillä meni monta kuukautta yli ja tuli uusi kirje. Ensimmäinen tuli kun oli tullut 3 vuotta täyteen. 3 v tuli täyteen vuosi sitten 14.11. ja kirjeen saimme vasta 4.12. Muistan kun toinen lapsi täytti juuri sinä päivänä 3 v. Kirjeessä luki että alkiot hävitetään ellei kirjeeseen tule vastausta kuukauden kuluessa. Unohdin kun oli joulut ja uudet vuodet välissä. En lukenut kirjettä kunnolla. Sitten tuli tosiaan alkuvuodesta uusi kirje. Ja Tays oli myös meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut hävitetty :) Näin jälkikäteen ajatellen tuntuu epätodennäköiseltä, että missään paikassa voisi olla jatkosäilytyksen varmistaminen vain hoidettavien vastuulla. Niin isosta asiasta kuitenkin on kyse...

   Poista
  2. Niin tietenkin toinen lapsi täytti 4.12. vuosi sitten vasta 2 v. :D Eihän alkiot voisi olla samanikäisiä kuin se lopputulos. :D

   Mahtavaa että ovat tallessa. Toivottavasti ei tarvita uutta hoitokierrosta, vaan että sisarus olisi jompikumpi noista pakkasessa olevista.

   Poista