lauantai 21. joulukuuta 2019

pp11: Siirretty alkio

Alun perin minun oli tarkoitus kertoa lisää siirretystä alkiosta jo viikko sitten, mutta sitten tulikin plussa testiin, ja asia jotenkin unohtui :) 

Vain pari päivää siirron jälkeen OmaPostiin ilmestyi potilaskertomusteksti siirrosta. Siirretyn alkion luokitus oli 4BB. Mietin sitten, että mitähän tuo oikein tarkoittaa, ja etsin netistä vähän tietoa. Luokitusjärjestelmiä on tietysti monia erilaisia, mutta tämä on kaiketi nimeltään "Gardner blastocyst grading system" (kuvat ovat advancedfertility.com-sivustolta), ja sen avulla luokitellaan nimenomaan viisipäiväisiä blastokystejä. Siinä huomioidaan kolme eri asiaa, ensiksi tuo numero kertoo sen, miten pitkälle blasokysti on ehtinyt kehittyä (1-6). Ykkönen on vähiten ja kuutonen pisimmälle kehittynyt. 4 tarkoittaa sitä, että blastokysti on jo hyvin laajentunut. Seuraava vaihe eli 5 tarkoittaa kuoriutumassa olevaa blastokystiä ja 6 kuoriutunutta. 

Ensimmäinen kirjain (A, B tai C, A on paras) kertoo siitä, kuinka paljon blastokystin sisällä olevassa solurykelmässä (= eli tuleva alkio) on soluja, ja toinen kirjain siitä, miltä ulompi solumassa eli trofoektodermi näyttää. B tarkoittaa että soluja on muutamia, ja ne muodostavat löyhän kerroksen.

Eli näiden perusteella meidän alkiomme on ollut keskikastia. Tämä asia kun minulle selvisi, ajattelin ensin että voikohan sellaisesta tulla mitään, mutta ilmeisesti se on täysin mahdollista :) Eihän oikein huonolaatuisia alkiota edes lähdetä siirtämään tai pakasteta, koska onnistumismahdollisuudet ovat niin pienet.

Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä siitä, miltä nuo eri 4-alkiot voisivat näyttää. Tuolla oikeanpuoleisella on siis sama luokitus, kuin meidän alkiolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti