perjantai 24. heinäkuuta 2015

Aika kuluu

Onpas siitä pitkä aika, kun viimeksi kirjoitin. Osittain syynä on se, että olemme olleet melkein viikon huonon nettiyhteyden varassa miehen perheen mökillä. Toinen syy on sama kuin mitä edellisessä postauksessa kerroin. Lapsettomuus ei edelleenkään vaivaa kovin paljon. Enkä pitäisi keksiä jotain muitakin aiheita, joista kirjoittaa??? Mutta ei sittenkään. Kun tämä blogi on juuri lapsettomuuteen liittyvien asioiden pohtimista varten.

Ensimmäinen lomaviikko meneillään. En ole oikein vieläkään sisäistänyt kunnolla, että on loma. Tuon mökkireissun lisäksi emme lähde enää reissuun tämän loman aikana, ja se on IHANAA. Kaikkein mieluiten vietän lomani kotona puuhastellen, lukien, leffoja katsoen jne. Rannalle olisi kyllä kiva myös päästä ja tavata ystäviä ihan vain kotikaupungissa :)

Kuten edellisessä postauksessa tunnustin, niin tein taas ovulaatiotestejä. Testi oli postiviinen kp 17 illalla (onneksi, koska se oli viimeinen testini). Melkein koko seuraavan päivän tuntui oikealla selvästi oviskipuja. Ovulaation hyödynsimme kuten joskus aiemmin, kun luulimme että se voi johtaakin johonkin. Jostain kumman syystä minulla on kuitenkin taas sellainen olo, että miksipä tästä luomukierrosta ei voisi tärpätä?

Realistisesti ajatellen minun pitäisi heti unohtaa moiset hömpötykset. Jos siittiöitä kerran on niin vähän, että ne eivät löydä munasoluja edes laboratorion maljalla, vaan ne pitää ruiskuttaa suoraan munasolujen sisään, niin miten ihmeessä luomuraskaus silloin voisi onnistua??? 

Kallooni ei kuitenkaan edelleenään mahdu, että miksi ensin alkaa kaksi raskautta luomusti ja sitten puolen vuoden päästä viimeisimmästä todetaan, että miehen siemenneste on niin huonoa että ICSI on ainoa keino saada raskaus aikaan. Onko siittiöitä koko ajan ollut näin vähän, vai tapahtuiko tuon puolen vuoden aikana jotain? Näihin kysymyksiin emme varmasti koskaan saa vastauksia. Mutta tämä mysteerio on kuitenkin osaltaan ylläpitämässä epärealistisia toiveitani luomuraskaudesta.

Ihmeisiin en usko, jos niiden määritelmä on se, että jokin mahdoton asia tapahtuu. Mutta jos ihme määritellään hyvin epätodennäköiseksi tapahtumaksi, joka sitten kuitenkin tapahtuu, niin silloin asia on ihan eri. Tällaisia ihmeitä olen itsekin kokenut, ja uskon että elämäni tuo niitä tullessaan vielä vaikka kuinka paljon :)

6 kommenttia:

  1. Mä oon miettiny tota ihan samaa, että miten on voinu kaks raskautta meilläkin alkaa vaikka miehen siittiötä on niiiin vähän! :o
    Ja nyt vielä hoitojen aikana sitä raskautta ei vaan saada alkamaan :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, teilläkin sama tilanne! Elämä on täynnä kummallisia asioita :)

      Poista
  2. Ihanaa lomaa teille! Ymmärrän hyvin toiveet luomukiertojenkin suhteen kun taustalla kuitenkin on kaksi luomusti alkanutta raskautta. Kyllähän siittiöidenkin määrässä voi tapahtua vaihtelua suuntaa ja toiseen. Onko klinikalla ollut puhetta kokeilla miehelle klomifenia JOS uusi hoitokierto tulee ajankohtaiseksi? Jos siittiöitä saisi sen verran että osan munasoluista voisi hedelmöittää maljalla ja osan icsata? En tosin tiedä onko ivf/icsi hedelmöitetyissä alkioissa mitään laatueroa, kai se on tapauskohtaiskin. Mulla on vaan itsellä paha tapa pähkäillä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, ilman lisääntymislääketieteen pätevyyttä se lienee useimmiten turhaa pähkäilyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) En olekaan tainnut mainita blogissa, että miehellä juuri tälläkin hetkellä on Clomifenit käytössä. Saimme reseptin jo vuodenvaihteessa, mutta siinä vaiheessa päätimme ettei mies vielä aloita, kun sillä ei kuitenkaan ehtisi olla vaikutusta ensimmäiseen ICSI:iin, kun se tuli niin pian ensikäynnin jälkeen. Mutta nyt kun ajatukset ovat jo suuntautuneet seuraavaan ICSI:iin, niin mies aloitti kuurin joskus 1,5 kk sitten, niin että vaikutus olisi, jos on, havaittavissa sopivasti toista ICSI:ä varten. Mielenkiintoista nähdä, onko lääkkeellä mitään vaikutusta siittiömäärään :)

      Tuosta ICSI vs. ivf:n vaikutuksesta alkioiden laatuun en osaa sanoa, mutta tietysti voisi ajatella, että ifv on "luonnollisempi" keino ja voisi tulla paremmat tulokset? Tai sitten ivf:ssä tehtävässään onnistuvat siittiöt ovat parempilaatuisia, jolloin alkiotkin ovat... Mutta spekulointia vain :)

      Poista
  3. Meillä mies testattiin kun yritystä oli takana n. 1,5 v. Tulos oli "ei poikkea paljon normaalista". Sitten kun tehtiin eka inssi reilu vuosi myöhemmin, niin tulos oli täysin romahtanut. Mietittiin lääkärin kanssa selitystä ja syytä ei löytynyt. Todettiin että saattoi olla tilapäinen "häiriö". Kun sitten tuli muutaman kuukauden kuluttua ivf:n/icsi:n aika, niin tulos oli huonontunut entisestään. Toisessa icsi:ssä 3,5 v myöhemmin laatu oli hieman parempi, mutta edelleen huono. Syytä ei kyllä tiedetä, miksi noin huonontui, kun alunperin oli kohtalaisen ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoista kyllä. Ehkä jos mies olisi testattu silloin kun aloitimme yrittämisen, niin tulos olisi ollut normaali... muuten en käsitä miten raskaudet pääsivät silloin alkuun. Ehkä se normaali olikin "tilapäinen häiriö" ;)

      Poista