torstai 14. huhtikuuta 2016

Kolmas neuvola

Edellisestä postauksesta onkin aika kauan, mutta raskausrintamalle ei olekaan kuulunut mitään uutta. Vauva potkii enkä ole ollut kuin pari kertaa vähän huolissani, jos potkuja on tullut vähemmän.

Neuvolassa puhuttiin tänään lähinnä kelan etuuksista, ja sain se raskaustodistuksen. Nyt pitäisi sitten vain hakea kaikki tuet. Äitiyspakkausta odotan eniten :) Nyt pitäisi kai jo saada sitä tämän vuoden pakkausta? Tässä taas yhteenveto strategisista arvoista:

raskausviikot: 23+3 (15+4)
paino: + 1,9 kg (+ 242 g/vko), kokonaispainonnousu + 2,7 kg
RR: 121/63 (104/61)
U-prot: neg.
U-gluk: neg.
Hb: 104 (104)
Vauvan syke: 145 (150)
SF-mitta: 21 cm (neuvolalääkärillä 20 cm)

Vähäinen painonnousu vähän mietityttää. Olen siis kuitenkin tainnut syönyt ihan sopivasti, kun ei ole tullut hirveästi ylimääräistä, kuin tuo vatsakumpu :) Vauvahan painaa nyt ainakin puoli kiloa, ja rinnoissa on ehkä parisataa grammaa ylimääräistä, ja sitten kai verimäärä lisääntyy ja istukka painaa jotain ja lapsivesi... Mitenkähän se kaikki mahtuu tuohon 2,7 kiloon? 

Luulen kyllä että ihan ekalla käynnillä vaaka näytti vähän liikaa, kun oli painavat talvikengät päällä. Mutta toisaalta hyvä, ettei ole hirveästi tullut painoa vielä, koska olen kuitenkin niin lyhyt että jos painoa tulisi yhteensä vaikka 15 kg koko raskauden aikana, niin olisi TODELLA suuri :D Pitääkin kysyä siskolta, että kuinka paljon hänellä oli tullut painoa tässä vaiheessa raskautta. Olemme kuitenkin melkein samankokoisia normaalisti. Kokonaisuudessa hänellä taisi tulla painoa noin 12 kg, mutta toisaalta hänellä oli myös lievä raskausmyrkytys, joten turvotusta oli ainakin jonkin verran.

SF-mitta taisi kuin taisinkin silloin neuvolalääkärillä rv 19+3 olla vähän yläkanttiin :D Nyt tuo arvo meneekin jo nätisti melkein keskikäyrälle.

Viime päivinä olen hämmästellyt sitä ihmeellistä asiaa, että olen jo niin pitkällä raskaudessa, että jos pahasti kävisi, niin kyseessä ei ole enää keskenmeno. Ja että nyt ovat menossa juuri ne viikot, jolloin vauvan mahdollisuudet selvitä ennenaikaisesta synnytyksestä paranevat päivä päivältä. Että vauva on todellakin VAUVA. Ja että näilläkin viikoilla on jo periaatteessa mahdollista selvitä kohdun ulkopuolella. Sitä on vaikea uskoa. Että minäkö olen jo näin paljon raskaana???

Hieman nuo harjoitussupistukset kyllä mietityttävät. Varsinkin, kun lähdemme parin viikon päästä Saksaan viikon lomareissulle. Toki lomakohde valittiin juuri raskauttani ajatellen, ettemme nyt sentään minnekään kauemmas lähde. Kysyin supistuksista tänään myös neuvolassa, mutta neuvolantäti ei ollut niistä kovin huolissaan. 

Mutta kun niitä saattaa tulla monta kertaa tunnissa, ja levossakin. Mutta eivät koskaan ole kipeitä, mikä on kai se tärkein juttu. Ja kohdunsuu oli toki silloin rakenneultrassa täysin kiinni. Ja kun oikein asiaa ajattelen, niin supistuksia on ollut ihan siitä lähtien, kun kohtu rupesi kunnolla tuntumaan alavatsalla, eli joskus rv 13+. Ihmettelin sitä, miksi se välillä tuntuu kovalta kuin jalkapallo ja välillä alavatsa oli taas ihan pehmeä.  

Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia harjoitussupistuksista!

12 kommenttia:

  1. Kylläpä sinulle on tullut vähän painoa!! Minulle on tullut 6kg raskauden alusta (tänään rv 25+3) ja neuvolassa oltiin sitä mieltä, että hyvin maltillisesti on minulla paino noussut. Että alle 3kg, huh!

    Ja erikoista, että sinulta on mitattu kohdun kokoa jo kahteen kertaan ja minulta ei vielä kertaakaan... Odotin sf-mittausta viime neuvolakerralla, mutta ei, kohdun koon arviointi käsin kuulemma riitti ja koska terveydenhoitajan mukaan kohtu vaikutti käsin arvioituna juuri sopivan kokoiselta, mittausta ei tehty. Olisin mielelläni halunnut jo, että kohtu olisi mitattu ihan kunnolla. :(

    Täällä ei ole ollut kunnon supistuksia enää moneen viikkoon, välillä maha toki kiristää, mutta kunnon kovettumisia ei ole tullut, joten en osaa noita kiristyksiä pitää supistuksina. Olen kuullut, että todella hoikilla ihmisillä harjoitussupistukset ovat tavallisempia, tsemppiä kovasti niihin!

    Täällä pelot kulkee mukana edelleen joka kerta kun kohdussa on yhtään hiljaisempaa. Edelleen on vaikea uskoa, että kaikki voisi mennä hyvin loppuun saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kuten tuossa kirjoitin, niin ne painavat talvikengät ehkä vähän hämäävät ;) Mutta juu, eiköhän ne kilot sieltä minullekin tule jossakin vaiheessa :)

      Eka sf-mittaus oli kyllä aika yhtä tyhjän kanssa, tai oikeastaan sai vain huolestumaan, kun se meni ihan yli käyrien. Mutta ehkä kokeneet terkat osaavat arvioida kohdun koon ilman mittanauhaakin? :) Jos sf-mitta kiinnostaa, niin voit kokeilla mitata itsekin makuuasennossa, ei tarvita kuin pehmeä mittanauha (mittaa häpyliitoksesta sinne ylös missä kohtu "loppuu").

      Poista
  2. Ensimmäisessä raskaudessa oli paljonkin harjoitussupistuksia aina puuhaillessa tai ponnistellessa. Silloin oli kuuma kesä ja sain kommentin, että osittain johtuu nestehukasta. Nyt toisessa raskaudessa (27 viikkoa nyt) ei ole ollut paljonkaan noita supistuksia. Juon enemmän, ei ole kuuma kesä ja olen ottanut magnesiumia (lähinnä pohjekramppien takia). En tiedä onko sillä sitten vaikutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin juon ihan liian vähän :) Itse olen huomannut, että kun vatsa on kovalla niin sitten supistelee paljon herkemmin.

      Poista
  3. Minulla on molemmissa raskauksissa ollut paljon harjoitussupistuksia, mutta lapset syntyneet 41+6 ja 41+0 eikä kohdunsuulla ole runsaista supisteluista huolimatta tapahtunut juuri mitään ennen synnytyksen alkamista. Olen streptokokki b:n kantaja ja minulle on sanottu että se lisää ennenaikaisia supisteluja. En tiedä johtuivatko supistelut sitten siitä vai jostain muusta, mutta kaikessa häiritseväisyydessään ne olivat ainakin minulla täysin harmittomia. Luulenpa ettei sinunkaan tarvitse olla huolissaan, varsinkin kun kohdunkaulan tilanne on tuollainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siskollani oli aika samalla tavalla supistuksia kuin minulla nyt, ja olikin myös streptokokki b:n kantaja. Joskus vähän yli rv 30 niitä tuli jopa ajoittain parin minuutin välein, ja hän oli myös synnärillä seurannassa pari yötä. Lapsi kuitenkin syntyi sopivasti noin viikkoa ennen laskettua aikaa, eikä kohdunkaulassa missään vaiheessa näkynyt mitään ennenaikaisen syynnytyksen uhkaa. Siksi en itsekään ole ollut hirveän huolissani. Ja jos varmasti tietäisin, ettei supistuksista ole mitään haittaa, niin en varmasti vaivaisi niillä päätäni ollenkaan, kun eivät ole mitenkään kipeitä :)

      Poista
  4. Minulla alkoi melkoiset harjoitussupistukset hieman ennen raskauden puoltaväliä. Yleensä supistelu alkoi illalla ja juurikin levossa. Eivät olleet kipeitä, mutta aikamoisen epämiellyttäviä kylläkin. Supistuksen tullessa oli kyllä vaikea keskittyä muuhun. Loppuraskaudessa harjoitussupistuksia ei sitten oikeastaan ollutkaan.

    Painoa raskauden aikana kertyi vain 8 kiloa ja nekin jäi oikeastaan kaikki laitokselle. Hyvä niin :) Ja mitä noihin mittoihin ja käyriin tulee niin itselläni esimerkiksi tuo sf-mitta huiteli käyrällä ihan miten sattui. Välillä oltiin alapuolella, välillä keskikäyrällä ja sit pompattiin yläpuolelle ja taas alapuolelle jne.. Mitta tuntui riippuvan paljon mittaajasta.

    Tuhannesti onnea ja tsemppiä loppuraskauteen ♡ Kohta teidän pieni on täällä. Yritä kuitenkin nauttia raskaudesta ja levätä mahdollisimman paljon. Tee juttuja joista itse nautit ja joita vauvan kanssa tuskin tulee tehtyä. Tiedän, että helpommin sanottu kuin tehty :) Muistan kuinka malttamattomana itsekin odotin pienen syntymää varsinkin kun häntäkin oli kauan odotettu ja kaivattu.

    -E-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! :) Sf-mitta tosiaan tuntuu riippuvan paljon mittaajasta. Meidän neuvolakätilö oli kyllä aika varma omasta mittaustuloksestaan, ja naureskeli että taisi lääkäri mitata viimeksi vähän hassusti :D

      Poista
  5. Kyllä on jo uusi äitiyspakkaus jaossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! :D Ehkä ehtisin laittaa kelaan hakemukset viikonlopun aikana :)

      Poista
  6. Minullakin harjoitussupistuksia ollut siitä n. Rv20-> nyt 25+3. Kävin lääkärilläkin kun huolestutti, ei ekassa raskaudessa ollut ollenkaan. Vähän oli kohdunsuu pehmeä, muttei mitään muuta. Minulla niitä tulee esim. Ylös noustessa ja juurikin loppupäivästä rasituksen mukaan. Menevät nopeasti ohi mutta välillä ovat kyllä vaikka kävellessä inhottavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika samalta kuin minullakin, esim. juuri ylösnoustessa tulee aina (sekä sängystä että tuolilta). Yritän miettiä, ettei kohdunsuun tarkistuksesta rakenneultran yhteydessä ole vielä niin pitkä aika, eikä tilanne ole supistusten osalta muuttunut, joten ehkä ei sitten kohdunsuukaan...

      Poista