lauantai 1. lokakuuta 2016

Nukkumisesta ja vähän muusta

Aika menee kuin siivillä. Olin suunnitellut kirjoittavani jo aiemmin, mutta ei ole sellaista rakosta vielä ilmaantunut... Tai siis, ihmeen paljon sitä "omaa" aikaa on ollut kuitenkin, vaikka suurin osa päivästä meneekin vauvan kanssa touhutessa. Tiedän toki, että minun kuuluisi nukkua itsekin silloin kun poika nukkuu päiväunia, mutta en vain viitsi, kun on niin paljon muutakin tekemistä, kuten kotitöitä (joista nautin kunhan saan tehdä niitä rauhassa), lehtien ja romaanien lukemista ym. puuhastelua. Ja onhan ihanaa vain saada syödä ja juoda teetä tai kahvia ilman keskeytyksiä :) 

Olen onneksi aika hyvä nukkumaan, eikä yösyöttöjen jälkeen yleensä ole vaikea nukahtaa uudelleen. Joudun kuitenkin aina nousemaan ylös sängystä ja nostamaan pojan syliin imetystä varten. Poika nukkuu suurimman osan yöstä meidän sänkymme vieressä äitiyspakkauslaatikossa. Olemme kokeneet sen parhaana vaihtoehtona, koska nukumme kaikki levottomammin, jos vauva olisi koko yön meidän välissämme. 

Imettäisin yöllä mielellään makuuasennossa, mutta poika ei siitä oikein välitä. Ja usein käykin kyllä sekä makuu- että puoli-istuvassa asennossa niin että nukahdan keesken kaiken ja herään hetken päästä tissi paljaana, poika on edelleen nälkäinen ja tarvitsee apua rinnalle pääsemiseen :) Eli menee kovin rikkonaiseksi koko touhu. Parempi syöttää kunnolla istuen etten nukahda kesken kaiken, niin nukumme kaikki pidempiä pätkiä.

Poika syö yleensä 3-4 kertaa yössä. Pisin syöttöväli on tähän saakka ollut 4,5 tuntia. Yleensä ensimmäinen väli on pisin, mutta loppuyöstä voi olla parikin 1-1,5 tunnin väliä. Viimeiseksi  yöunipätkäksi otamme vauvan meidän väliin.

Vaikka yöt ovat välillä hyvin rikkonaisia, nukuin esimerkiksi toissa yönä yhteensä noin 7,5 tuntia, jolla pärjään oikein hyvin. Toki yöt ovat välillä lyhyempiäkin, mutta lukuunottamatta sitä kun sairastin rintatulehduksen ja vatsataudin, en ole kokenut kovin pakottavaa tarvetta nukkua päiväunia. 

Pojan nukkumisrytmi päivisin on hyvin vaihteleva. Välillä levottomuutta, kitinää jaa tiheää syömistä on enemmän aamulla/aikaisin iltapäivällä, jolloin illemmalla nukutaan enemmän, joskus taas menee ihan päinvastoin. Esimerkiksi keskiviikkona aamu ja iltapäivä meni 30-60 minuutin välein syödessä ja enimmäkseen muutenkin hereillä, mutta kuuden jälkeen poika ei sitten juuri muuta tehnytkään kuin nukkui. Yö meni silti normaalisti. Eilen poika taas nukkui pitkään keskellä päivää, toissapäivänä ilta oli levoton.

Lopuksi juttua hieman muustakin kuin nukkumisesta ja imetyksestä. Tiistaina olin neuvolan gynen vastaanotolla episiotomiahaavaongelman vuoksi. Gynen mielestä arpi näytti oikein hyvältä. Kehoitti vain hieromaan aluetta esim. Ceridal-öljyllä, limakalvoille Ovestinia ja yhdynnöissä runsaasti liukuvoidetta. Ajan kanssa kiristys varmaan helpottaa. Onneksi ei sentään mihinkään toimenpiteisiin tarvitse ryhtyä.

Kohta kaksi kuukautta synnytyksestä. Kaiken kaikkiaan vauva-arki on aika lailla sellaista kuin olin odottanutkin. Usein raskasta mutta täynnä pieniä onnen hetkiä <3 Poika on kuluneen viikon aikana ruvennut hymyilemään oikein urakalla. Mikäs sen ihanampaa :) On hienoa nähdä oman lapsensa kasvavan ja kehittyvän. Tämä on juuri se mitä aina lapsettomana toivoin kovasti saavani kokea, ja nyt se on totta. Kuinka kiitollinen olenkaan kaikesta mitä olemme saaneet!

2 kommenttia:

  1. Hei. Minua kiinnostaisi lukea vielä synnytyksestä palautumisesta, kun siitä rupeaa sinulla olemaan pari kuukautta. Onko vatsalihasten erkauma palautunut? Oletko uskaltanut/ehtinyt harrastaa muuta liikuntaa kuin vaunulenkkejä?
    Olen lukenut blogiasi jonkun aikaa, mutta en ole koskaan kommentoinut. Minulla on meneillään ensimmäinen (ja samalla viimeinen) puoliväliä lähestyvä raskaus ja kaikki liikunta-asiat kiinnostaa, koska olen himoliikkuja. Tiedän, että se on yksilöllistä, mutta kuitenkin.. :)

    Terv S.K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Voisinkin vielä jossakin postauksessa vähän kertoa noista sinua kiinnostavista asioista lisää :)

      Poista