keskiviikko 7. joulukuuta 2016

4-kuukautisneuvola ja henkinen jälkipyykki

Emme taaskaan saaneet neuvolasta ihan "puhtaita papereita" kasvun suhteen. Tällä kertaa vajaassa kahdessa viikossa oli tullut pituutta kyllä hyvin 2,3 cm (pituus nyt 62,3 cm), mutta painoa vain 160 g (paino nyt 5770 g). 

Mitään välikontrollia ei silti sovittu, koska neuvolalääkärin mukaan kaikki vaikutti kuitenkin olevan ihan mallillaan. Kerroin kyllä vauvan huutamisesta rinnalla, ettei tunnu tulevan enää juuri koskaan täysin tyytyväiseksi. Mutta toisaalta muuten on enimmäkseen hyväntuulinen ja kehittyy hienosti. Terveydenhoitaja ja lääkäri sanoivat, että ei tässä mitään hätää ole, mutta jos minusta siltä tuntuu, niin voin kyllä antaa vähän lisämaitoa. Iltavellikin mainittiin vaihtoehtona.

Kun neuvolan jälkeen kävimme pojan kanssa ruokakaupassa, seisoin pitkään äidinmaidonkorvike-ja vellihyllyn edessä hiplailemassa tetroja. En kuitenkaan ostanut mitään. Tuli pikkaisen huono omatunto, kun luin neljän kuukauden iästä eteenpäin tarkoitetun vellipaketin kyljestä, että äidinmaitoa suositellaan lapsen ainoaksi ravinnoksi kuuden kuukauden ikään saakka. No joo, kyllähän minä sen tiedän, ja lain mukaan on kaikissa korvikepaketeissa oltava varoitusteksti. Siitä tulee kuitenkin sellainen olo, kuin olisit ostamassa jotain myrkkyä (kuten tupakkaa esimerkiksi). Tarkoitus on toki hyvä, eli rohkaista jokaista äitiä mahdollisuuksien rajoissa imettämään suositusten mukaisesti.

Mutta itsepähän päätän, mitä lapselleni annan. Jos pieni jää huutamaan nälkäänsä eikä oma maitoni riitä, niin miksen voisi antaa vaikka illalla vähän velliä? Toki ajattelen sitäkin, että nukkuisipa poika vähän pidempiä pätkiä öisin. Onko se vain itsekästä? Vai voiko vauvakin paremmin, jos se nukkuu yöllä pidempään heräämättä, kun vatsa on täynnä?

Imetystukiryhmistä sain imetystaipaleeni alkuvaiheessa sen käsityksen, että kyllä imetys onnistuu, kunhan tarpeeksi yrittää. Mietin säälien niitä kaikkia äitejä ennen vanhaan, jotka eivät saaneet imettää kuin enintään kolmen tunnin välein, ja joiden maito ei sitten riittänyt. Mutta jos tämä omakaan TODELLAKIN vauvantahtinen imetykseni ei riitä takaamaan riittävää maitomäärää, niin mikä sitten? Eihän meidän poika mitenkään aliravittu ole, ja on tähän saakka kasvanut riittävästi äidinmaidolla, mutta mitä minun sitten olisi pitänyt tehdä eri tavalla? Sanokaapa se...

Oli miten oli, olen joka tapauksessa omaan imetykseeni tyytyväinen, ja neuvolassa sanottiin, että saan jatkaa kuten tähänkin saakka. Tietysti haluaisin jatkaa imetystä vaikkapa vuoden ikään saakka jossakin muodossa, jos se vain onnistuu. Ja jos vielä pärjäämme ilman korvikkeita, se on vain plussaa.

Silti olen kyllä aika riemuissani, että juurikin tänään, kun poika on neljä kuukautta ja yhden päivän vanha, olen suunnitellut antavani ensimmäisen perunasosemaistiaisen. Hassuun aikaan illalla siitä syystä, että mies haluaa olla paikalla historiallisena hetkenä :) Neuvolassa muuten korostettiin, että näistä maistiaisista huolimatta kyse on edelleen täysimetyksestä. Toki tästä on olemassa eri mielipiteitä, ja moni kyllä väittäisi nyt vastaan, että täysimetykseen eivät kuulu minkään sortin maistiaiset, vain äidinmaito ja d-vitamiinilisä.

Itselleni asia on aika lailla yhdentekevä. Määrittelykysymyshän se vain on. Koska jos noita maistiaisia todellakin jatketaan siihen kuuden kuukauden ikään saakka, ei niistä saatava energiamäärä ole kovinkaan suuri, että se riittäsi korvaamaan maidosta saatavaa energiaa. Omalla kohdallani tosin luulen, että jos poika osoittaa suurta kiinnostusta soseita kohtaan, niin varmaan lisäämme määriä jo ennen puolta vuotta. Ja sehän ei sitten olisi enää täysimetystä, vaikka suurin osa energiasta tulisi edelleenkin äidinmaidosta. Mutta en usko lapsen menevän siitä pilalle :)

16 kommenttia:

 1. Mun mielestä yksi imetyksen huonoista puolista vs. korvike on juurikin se, että syöttövälit voivat olla hurjan pienet ja sekin voi aiheuttaa huutamista, kun suolisto ei pääse missään vaiheessa lepäämään. Jostain syystä se korvike pitää paremmin nälkää ja mahavaivojakin on sitten vähemmän pidempien syöttövälien ansiosta. Välttämättä huuto ei siis liitykään vähäiseen maidon tuotantoon, vaan syöttövälin lyhyyteen. Tämä siis lähinnä omaa, yleistä pohdintaani, mikä ei nyt oikeastaan liity mihinkään :)

  Nykyään ei muuten enää välttämättä suositella aloittamaan kiinteitä perunalla, sillä se on suht rankka vatsalle. Samoin myös banaani ja mustikka aiheuttavat aika monille mahanpuruja. Omassa neuvolassani suositeltiin esim. bataattia aloitukseen, sillä se on perunaa lempeämpi ja tietty myös aika makeaa, mikä on vauvojen mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tovottavasti asia olisi juuri näin, että maidontuotanto itsessään olisi kuitenkin riittävä. Niissä lehtisissä, jotka neuvolasta sain, suositeltiin aloittamaan perunalla, mutta ovat sitten ehkä vanhentuneita :) Bataatti ja porkkana mainittiin myös, ja niitäkin olen ostanut kotiin mutta en vielä ehtinyt keittää sosetta :) Toisaalta, jos aloittaa makeammalla bataatilla, niin esim. perunaan on ehkä sitten vaikeampi tottua.

   Poista
 2. Minä kävin mielessäni tuota samaa korvike on myrkkyä -mantraa, vaikka meidän poika alkoi saamaan korviketta jo laitoksella. Ekat pari kuukautta surin sitä, että täysimetys ei onnistunut ja lisämaitojen purkuyritykset epäonnistuivat joka kerta. Kunnes annoin itselleni synninpäästön ja totesin, että tärkeintä on, että lapsi kasvaa ja tulee kylläiseksi. Kyllä osittaisimetyksellä tai pelkällä korvikkeellakin kasvaa normaaleja ihmisiä eikä se tee kenestäkään huonompaa äitiä, jos joutuu (tai haluaa) lapselleen korviketta antaa. Itse en varmasti jaksaisi jatkuvaa painosta napisemista (kovin pieni on nimittäin teidän poika, meidän poitsu oli 4kk neuvolassa 65cm mutta yli kilon teidän poikaa painavampi...) vaan siirtyisin suosiolla lisämaidon antamiseen. Toki tämäkin on vain minun mielipide ja ymmärrän, että moni haluaa pitää kynsin hampain kiinni täysimetyksestä. Mielestä siitä on tullut kuitenkin liian yksioikoisesti AINOA OIKEA vaihtoehto imetyksen ympärillä käytävässä keskustelussa. Ja niin, kaikilla ei vain maito riitä vaikka kuinka imettäisi lapsentahtisesti eli koko ajan.

  Meillä aloitettiin soseet muuten bataatilla juuri noista yllämainituista syistä ja vasta sen jälkeen perunalla ja ihan hyvin se perunakin on maistunut. :) Hedelmäsoseita poika vetelisi vaikka kuinka paljon, pakko on jo rajoittaa. :)

  Tsemppiä kovasti teille - kaikki kaupassa myytävä ravinto on syötäväksi kelpaavaa, oli se velliä tai korviketta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Vaikka yritänkin uskotella itselleni, etten välitä siitä saako poika korviketta vai äidinmaitoa, niin luulen että minua kuitenkin harmittaisi jos ja kun en pysytyisikään täysimettämään kuuteen kuukauteen saakka. Silti olen koko ajan kallistumassa korvikkeen annon puolelle.

   Onpa kyllä kokoeroa pojilla :) Neuvolassa ei kuitenkaan oltu mitenkään huolissaan, joten päätös taitaa olla meidän... Oma ylpeyteni tässä vain taitaa olla välissä, sen hinnalla voisin kuitenkin saada paremmat yöunet, harventaa imetyskertoja ja pulskistaa poikaa... :)

   Poista
  2. Voi miten ihanan pieni teidän poika on <3
   Ja ihana kuulla Alana myös teidän kuulumisia vähän <3 seurasin sun blogia.

   Meidän poika on nyt 3,5kk ja saa pelkkää korviketta. On saanut syntymästään lähtien vaikka sairaalassa kovasti sitä paheksuttiin. Multa myös evättiin maidonnousun estolääke lääkärin toimesta, vaikka se oli luvattu jo neuvolassa, koska en suostunut edes kokeilemaan imetystä.
   Myös esikoinen kasvoi korvikkeella, kun imetys ei onnistunut. Silloin kuitenkin yritin, koska en tiennyt että saan itse valita.
   Esikoinen nukkui kokonaisen yön reilun vuoden vanhana ja tämä uusin tulokas on nukkunut jo kuukauden vanhasta yöt syömättä. On muutenkin hyvin erilaista ollut tämä vauva-aika :)
   Meidän "pieni" painoi 7,3kg 3kk neuvolassa ja oli 63cm pitkä. Iso poika 😂😂 68cm vaatteet käytössä ja talvihaalari jäi jo pieneksi 😀

   Itse olen saanut kuulla vähän joka suunnalta tästä kun en imetä. Se on varmaan isoin syy miksen esim perhekerhoissa käy. En jaksa selitellä syitä sille miksi haluan ruokkia pullosta lapseni.

   Jokainen tekee parhaansa ja on omalle lapselleen paras mahdollinen äiti <3

   Ihanaa joulunodotusta teille molemmille!

   Poista
  3. Jokaisen oma valintahan se on imettääkö vai ei. Mutta ymmärrän että jossain perhekerhoissa voi tulla ikävää kommenttia, imetys kun on joillekin elämää suurempi asia... Ammattilaisten pitäisi kuitenkin osata käyttäytyä asiallisesti ja kunnioittaa potilaan/asiakkaan mielipidettä.

   Kuulostavat ihanalta nuo yöt ilman syöttöjä :) Ja hyvin kasvaa teidän poika. On se vaan ihmeellistä, miten suuret kokoerot tässä iässä voi olla :D

   Samoin ihanaa joulunaikaa teille!

   Poista
 3. Mun mielestä tuo imetyksen tuki -ryhmä vilisee niin paljon hörhöjä että siellä esitetyille mielipiteille en antaisi kovin paljon arvoa.. 4kk on jo tosi hyvä aika imettää enkä yhtään epäilisi korvikkeiden antamista tuossa vaiheessa ja tilanteessa. Varmasti helpommin sanottu kuin tehty mutta en usko että vuoden-parin päästä enää yhtään miettii mitä vauva on syönyt.

  Vauvat kasvaa toki omalla käyrällään mutta jos painonnousu on koko ajan ollut kovin niukkaa aloittaisin kyllä sen korvikkeen. Meillä tyttö oli tuossa iässä aika mörssäri, äidinmaidolla painoa oli kertynyt 8,5kg ja itse aloitin kiinteät 4kk iässä sillä ajatuksella että ne vähentäisivät imetystä ja ehkä hieman hillitsisivät painonnousua siinä samassa. No, eihän ne ekaan kuukauteen maistuneet paria lusikankärjellistä enempää kerrallaan, joten kiinteiden varaan en laskisi jos painoa on toiveissa nostaa. Vaan juuri korvikkeeseen tai edes siihen iltavelliin. (Kiinteät alkoivat meillä maistua pikkuhiljaa ja painokäyräkin kääntyi jyrkkään laskuun kun vauva lähti liikkeelle, vaikkei se nyt tähän juttuun liitykään :) ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no oma mielipiteeni tuosta tukiryhmästä on aika samanlainen :D Ihan asiallistakin tietoa, mutta ihan liikaa hehkutusta ja onnistumistarinoita... Iso tyttö teillä :) Iltavelli voisi olla meille hyvä idea kyllä, johan niitä purkkeja kaupassa pitkään katselin :D Mutta kuten tuossa edellisen kommentin vastauksessa käy ilmi, niin oma ylpeyteni tässä taitaa olla esteenä, kun poika kuitenkin on tyytyväinen niin kauan kuin imetän vauvantahtisesti... ihan typerä syy olla antamatta korviketta...

   Poista
 4. Mun mielestä siinä ei ole mitään väärää jos haluat antaa korviketta lisäksi. 4kk täysimetys on mahtava saavutus! Ei se korvikkeen anto estä imetystä. :) ihana siro poikanen teillä, meillä vauva painoi 4kk ikäisenä kevyet 9.4kg :D niin nämä pallerot on erikokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oho, no teidän vauva varmasti oli myös pidempi :D

   Poista
 5. Me aloitettiin muuten myös iltavelli pari päivää sitten kun alkoi menemään iltaisin ihan tuhottomasti maitoa. Meillä pojalla on refluksi ja isot maitomäärät lisää nousuja. Nyt saa riisivelliä iltaisin ja iltamaidon määrä väheni puolella.
  Mä pitkään arvoin vellin aloitusta kun joka paikassa sitä moititaan ja sanotaan että on maustettua korviketta. Neuvolassa jo kehoittivat kokeilemaan kun on iso poika ja refluksi oireilee kun toinen kiskoi jopa 4dl tunnissa ennen yöunia.
  Myös mahdolliset allergiat pelottaa, kun esikoinen oli niin allerginen kaikelle, mutta hyvin on kokeilu mennyt ja poika nukkuu tyytyväisenä ilman häiritsevää maitoa kurkussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota iltavelliä olen kyllä pohtinut, mutta kiinteät ovat maistuneet tälle vauvelille niin hyvin, että oikein ajoitettuna ruokailut ovat kyllä pidentäneet ainakin päiväunien kestoa :D

   Poista
 6. Meillä esikoinen oli 4 kk neuvolassa 67,2 cm ja 8075 g. Kuopus oli 68 cm ja 9510 g. 100 % tissimaidolla kumpikin. Melkoisia jättejä. :D

  Juuri eilen tapasin 1,5 v pojan, joka oli ollut 1,5 v neuvolassa 80,8 cm ja 9200 g. Meidän jäpikän mitat 1-vuotisneuvolassa viikko sitten olivat 80,3 cm ja 11,9 kg. :D Kyllä niskoissa tuntee, kun häntä kanniskelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan tuota painoa ollut pikkaisen enemmän kuin meidän pojalla :D

   Poista
 7. Meidän lapsi oli 4-kuukautisneuvolassa 11,3 kg ja 70 cm, täysimetyksellä. Paljon on lasten välillä kokoeroa yleensäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kokoeroa meidän vauveliin :) Mutta toisaalta pituuttakin melkein 8 cm enemmän, joten mahtuuhan siihen painoakin!

   Poista