torstai 19. toukokuuta 2016

Äitiyspoliklinikkakäynti ja vähän muuta

Maanantaina rv 28+0 oli äitiyspoliklinikkakäynti. Kun mitään ongelmia ei ollut, oli käynti aika lyhyt ja ultrassakin katsottiin ihan vain tärkeimmät asiat.

Poika oli kasvanut hyvin, ja oli nyt vajaa 1200 g:n painoinen. Reisiluu vastasi noin rv 27+3 tai +4, vatsanympärys rv 28+2 muistaakseni ja pään koko rv 29+3. Tuo pää menee kyllä vielä ihan normaalirajoihin, ja kasvaa samalla käyrällä kuin rakenneultran aikoihin. Lääkäri lisäksi sanoi jotain, että tässä vaiheessa pään kasvu on usein muuta kroppaa edellä. Napavirtaukset katsottiin ja ne olivat normaalit. 

Vauva oli polikäynnin aikaan perätilassa. Ensin olin siitä vähän huolissani, mutta toki ymmärrän, että vauvat vielä tässä vaiheessa pystyvät hyvin liikkumaan, ja suurin osa kuitenkin kääntyy pää alaspäin jossakin vaiheessa. Olihan poika esim. rv 27+0 pää alaspäin, ja toissapäivänä kun itse ultrasin niin oli ihan poikittain (ja potkujen perusteella taitaa olla edelleen).

Eilen olin toisessa sokerirasituksessa. Sen tulos oli onneksi edelleen normaali. Aamulla oli aika huono olo, kun en tietenkään ollut syönyt mitään edellisillasta lähtien, ja sokerilitku maistui paljon pahemmalta kuin viime kerralla. Onneksi se pysyi sentään sisällä. Olin etukäteen tästä hieman huolissani, koska maanantaina oksensin automatkalla töihin, kun en ehtinyt syödä kotona mitään, vaan tarkoitus oli syödä aamupalaa vasta töissä. Jatkossa en kyllä enää lähde kotoa ilman että olen laittanut suuhuni edes jotain...

Flunssasta alan pikkuhiljaa toipua, mutta en kyllä ole vieläkään ihan kunnossa. Olin viime viikolla kolme päivää sairaslomalla. En vain olisi millään jaksanut olla töissä. Lauantainen Ikea-reissu otti myös voimille. Illalla tuli paljon supistuksia ja jalkoja särki. Sunnuntaina puuhastelimme kaikenlaista kotona, mm. sisustimme vauvan huonetta, ja illalla tuli sitten taas paljon supistuksia, runsaammin kylläkin vasta yhdynnän jälkeen. Puolen tunnin ajan vatsa kovettui parin minuutin välein, ja samalla tuntui ikävää jomotusta reisissä. Aloin jo vähän huolestua, mutta sitten kun menimme nukkumaan, niin supistukset harvenivat, ja seuraavana päivänä niitä tuli ihan vain entiseen tapaan.

Alaselkää alkaa aika helposti särkemään jos istun pidempään, joten asentoa pitää muuttaa aika usein. Toissa yönä heräsin siihen, että vasen pohje kramppasi. Nousin istumaan ja puristin pohjetta kaksin käsin hammasta purren, kunnes kramppi meni ohi. Nyt pohje on kipeä kuin olisin ollut kovissakin treeneissä ;)

Pienistä vaivoista ja satunnaisista huolenaiheista huolimatta olen voinut hyvin. Työmatkapyöräilykin vielä onnistuu, ja itse asiassa se aiheuttaa paljon vähemmän supistuksia kuin vaikkapa reipas kävely.

12 kommenttia:

  1. Saako kysyä että miten saat näitä ylimääräisiä äitiyspolikäyntejä, kun minä en ole päässyt kertaakaan ultraan rakenneultran jälkeen vaikka on tällainen tausta ja todettu raskausajan diabeteskin? Kovasti kiinnostaisi vauvan koko ja yleinen hyvinvointi kohdussa, mutta aikaa ei ole irronnut neuvolasta millään verukkeella. Nyt psykologi puoltaa käyntiä pelkopolilla, jospa pääsisin sitä kautta ultraan.

    Vaikka tunnenkin liikkeitä päivittäin, juuri koko ja esim kohdunsuun tilanne kiinnostaisi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn kahdella rutiinikäynnillä siksi, että minulla on autoimmuunitauti, SLE nimeltään. Tavallaan tuntuu kyllä siltä, että monella muulla olisi paljon enemmän syitä käydä seurannassa, kun oma vointi on tosi hyvä, mutta tällainen seuranta nyt vissiin kuuluu asiaan... Nämä omatoimiset ultrasähellykseni ovatkin sitten työhön kuuluvaa "bonusta". Väitän kyllä, että niistä on ollut oman mielenrauhan kannalta lähes yhtä paljon haittaa kuin hyötyä, enkä tässä vaiheessa enää osaakaan juuri sanoa muuta kuin että joo vauva liikkuu ja sydän lyö :)

      Raskausdiabetes nyt ainakin olisi hyvä syy päästä ylimääräiselle käynnille mielestäni! Toivottavasti pääsisit ultraan ihan lähiaikoina.

      Poista
    2. Aa no se selittääkin sitten. Tuntuu että kaikki ravaavat ultrissa jatkuvasti ja minulle ei sitä mahdollisuutta tarjota, vaikka kuinka vinkuisin... katsotaan mitä neuvolan terveydenhoitaja seuraavalla kerralla sanoo.

      Ilmeisesti diabetekseni ei ole tarpeeksi paha, jotta saisin ylimääräisen ultrankäynnin, olen jo miettinyt että pitäisikö lähteä yksityiselle mutta ärsyttää maksaa omasta pussista vain koska julkisella puolella ollaan niin nihkeitä. :(

      Poista
    3. Olen kuullut niistäkin, joilla on omassa neuvolassa ultralaite ja aina ultrataan ainakin pikaisesti, kun haluaa, jos vaan on aikaa. Tasan ei mene onnenlahjat tässäkään asiassa. :(

      Poista
    4. Meidän kotikaupungissa ei ole missään neuvoloissa ultralaitteita, mutta olen myös kuullut, että joissakin paikoissa ultrataan ihan rutiinisti tavallisilla käynneillä. Kyllä silloin ihmeesti vähenee tarve varata paniikkiultria yksityispuolelle...

      Poista
    5. Vähän katkeran sävyinen kommentti.. Tietyt kriteerit siihen ultraääneen pääsyyn on, muutenhan äippäpoli olis ihan täynnä. Kaikista vauvan kuluista se yksi uä on ihan naurettavan pieni joten kyllä minä kävisin tällaisessa "mielenrauhauä:ssä", jolla ei ole lääketieteellistä perustetta, ihan ilomielin yksityisellä. Ja olen käynytkin. Terveydenhoitajan tekemällä uä:llä ei ole hirveästi loppuraskaudessa hyötyä jos ei osaa katsoa napavirtauksia ja arvioida kokoa, eikä heillä yleensä ole lisäkoulutusta em asioita varten

      Poista
    6. No, ehkä itseni kohdalla neuvolaultrasta olisi ollut eniten hyötyä ekassa raskaudessa, jolloin alkio oli ensimmäisen ja ainoan neuvolakäynnin aikaan jo kuollut, mutta kuvittelin olevani onnellisesti raskaana...

      Mutta kyllä tietyissä tilanteissa ihan vain äidin huolikin voisi hyvin oikeuttaa ylimääräisen käynnin. Kyllä julkisessa terveydenhuollossa käytetään resursseja paljon "turhempiinkin" juttuihin :)

      Poista
    7. Pystyykö napavirtauksia katsomaan muilla kuin väridoppler-ominaisuudella varustetulla ultralla? Usein neuvoloissa on omien kokemusteni mukaan hyvinkin karvalakkiversiot dopplereista, jolloin ei noiden mainittujen napavirtausten katsominen edes ole teknisesti mahdollista.

      Poista
    8. Ja sanat menee sekaisin aamutuimaan; tarkoitin karvalakkiversioita ultraäänilaitteista.

      Poista
    9. Eiköhän napavirtauksiin tarvita väridoppler...? Joten neuvolaultrilla voi sitten varmaan katsoa korkeintaan sydämen sykettä ja arvioida kokoa ja tarjontaa :)

      Poista
  2. Sanoiko ultraaja missäkohtaa istukka sijaitsee? Ilmeisesti se voi liikkua paljonkin raskauden aikana kohdussa, näin mulle sanottiin. Np-ultrassa ultraaja ei suostunut kertomaan sijaintia mulle jostain syystä, mitä vähän ihmettelin. Tiedä sitten, jos on käytäntö siellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni meille sanottiin np-ultrassa, että istukka on vielä "vähän joka paikassa", eli ei voinut vielä selvästi sanoa, että mihin se sitten lopulta tulee kasvamaan, kun sitä oli ikään kuin joka puolella kohtua. Niin ainakin ymmärsin. Rakenneultrassa istukka olikin jo selvästi takaseinässä, ja kyllä sen sitten pitäisi pysyä ihan paikallaan?

      Poista