tiistai 13. syyskuuta 2016

Ajatuksia imetyksestä

Poika on nyt jo viisi ja puoli viikkoa vanha. Olimme muutaman päivän miehen vanhempien luona, ja tuonakin aikana poika on ilmeisesti kasvanut, ainakin siskoni mukaan :) Posket, reidet ja vatsa mm. ovat pulskistuneet <3 Ja vaatteet istuvat päällä yhä paremmin. Käytämme edelleen myös koon 50 vaatteita, mutta alkavat pian kyllä olla liian pieniä.

Sitten hieman mietteitä ihanasta, kamalasta imetyksestä. Ainakin tällä hetkellä menemme ihan täysimetyksellä. Se tuntuu minusta ihmeeltä, alun hankaluudet huomioiden. Välillä tuli sellaisia hetkiä, että teki mieli lyödä hanskat tiskiin. Tuntui helpommalta vain antaa korviketta pullosta. Nyt, kun imetys on alkanut sujua, on mieli muuttunut. Onhan imetys niin kätevää, jos sen vain saa toimimaan! 

Raskausaikana suhtauduin imetykseen aika lailla kuten tulevaan synnytykseenkin: eiköhän se siitä.  Hyvä jos onnistuu kuten on tarkoitus, mutta korvikkeen anto ei olisi mikään maailmanloppu. 

Muutama asia tuli yllätyksenä, vaikka olin imetyksestä ehtinyt jonkin verran lukea. Suurimpana asiana oli se, miten kivuliasta se voi olla. Omalla kohdallani kivuliaisuuteen oli monta syytä: rintatulehdus, yleisesti arat nännit ja vielä haavat molemmissa nänneissä sen lisäksi.

Vasemman nännin haava umpeutui kohtalaisen äkkiä ehkä noin viikossa, mutta oikea pysyi sitkeästi auki ja on vasta nyt kiinni, tosin nännissä on edelleen jäljellä pitkulainen kuoppa siinä missä haava on ollut. Vielä pari viikkoa sitten tuntui lähes mahdottomalta, että haava koskaan menisi kiinni, koska sekin vähä minkä oli ehtinyt mennä umpeen, aukesi aina uudelleen imetyksen yhteydessä. Rupesin käyttämään maidonkerääjää oikeassa rinnassa melkein kellon ympäri. En tiedä, onko se syy haavan paranemiseen, mutta siitä paraneminen kuitenkin toden teolla alkoi. Kun haava alkoi olla paremmassa kunnossa, vaihdoin maidonkerääjän runsaaseen rasvaamiseen lanoliinilla, ja sitä jatkan edelleen.

On uskomattoman ihanaa, kun imetys ei enää satu kuin hieman silloin kun poika aloittaa imemisen, ja tuolloinkin paljon, paljon vähemmän kuin alkuvaiheessa. Ensimmäisinä viikkoina minulle ehti jo kehittyä pelko imettämistä kohtaan, kun ensimmäiset imaisut olivat hirvittävän kipeäitä, eikä loppuimetys juuri sen helpompaa. Nyt kun alkukipu vain hellittää, niin imetys on käytännössä kivutonta. Enpä olisi uskonut, että se on mahdollista, kun ahdistuneena itkin imetyskipua ja sitä että olen huono ihminen, kun imettäminen tuntui niin vastenmieliseltä puuhalta.

Nyt riesana on lähinnä se, että rintojen iho ärtyy siitä, että joudun koko ajan käyttämään rintaliivejä ja liivinsuojia. Yritän vaihtaa liivinsuojat usein, kun käytän kertakäyttöisiä. Minulla on yhdet kestosuojatkin, jotka taisivat tulla äitiyspakkauksen mukana, mutta ne eivät jotenkin tuntuneet kivoilta päällä. Ei niin, että minulla mitenkään maitoa suihkuaisi, mutta ihan odottamatta voi alkaa valua pienempiä määriä, enkä siksi halua olla ilmankaan suojia. Lisäksi nännit ovat yleisesti jonkin verran arat, ja tuntuu ikävältä jos liivit ovat suoraan niiden päällä.

Kaksi kertaa rintatulehduksen paranemisen jälkeen minulla on ollut vasemmassa (eli samassa kuin pahin tulehdus oli) rinnassa tiehyttukos. Onneksi ne ovat lauenneet ahkeralla imettämisellä tunnissa parissa. Miten ihana tunne, kun kipeä ja pahkurainen rinta alkaa pehmetä ja paine helpottaa! Viimeisimmällä kerralla tukos oli sitkeämpi kuin ensimmäisellä, ja yritin pumpatakin sekä käsikäyttöisellä että sähköpumpulla, mutta tosi huonolla menestyksellä. Onneksi poika suostui imemään tarpeeksi paljon.

Yleisesti ottaen voin siis todeta, että imetys on todella alkanut sujumaan. Mitä nyt välillä turhauttaa pojan raivoaminen rinnalla, tai se, että hän haluaa imeä välillä jopa vartin välein. Näiden lisäksi suurin negatiivinen asia on se, että ajoittain ahdistaa se, miten riippuvainen poika on minusta tällä hetkellä (jos siis lasketaan pois se, että korviketta on aina mahdollista antaa). Jos hän itkee nälkäänsä, mikään muu kuin tissi ei auta. 

En haluaisi ärsyyntyä vauvan itkusta, kun se herättää minut yöllä, mutta en usein voi sille mitään. Kun näen miehen vain kääntävän kylkeä ja jatkavan uniaan, ärsyttää vielä enemmän. Aamulla sitten taas on vaikea ymmärtää, että meidän ihana vauvamme voisi saada ketään ärsyyntymään. Mutta en ymmärrä sellaisia äitejä, jotka väittävät nauttivansa yöimetyksistä. Kyllä minä itse mieluiten vain nukkuisin kokonaisia yöitä :)

10 kommenttia:

  1. Kiitos rehellisestä tekstistäsi. Taidan kommentoida ekaa kertaa, vaikka olen lukenut blogiasi ihan alusta asti. Itsellä on IVF taival vasta alkamassa ensi kuussa, mutta silti on mukava seurata ja lukea miten se vauva-arki muilla sujuu ja mitä on odotettavissa. Hurjasti onnea pienestä pojasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tarkoitus olikin juuri kertoa ihan rehellisesti omista imetyskokemuksista, kun ei se imettäminen todellakaan aina anna syitä pelkästää onnelliseen hehkuttamiseen, vaikka läheisyys vauvan kanssa (ja helppo ruokahuolto) onkin hienoa ;) Onnea hoitoihin!

      Poista
  2. Yhdyn edelliseen kommenttiin, ihanaa lukea rehellistä tekstiä! :) Meillä ensimmäinen ivf/icsi-hoito ja tuoresiirto takana, tänään testipäivä eli pp14 ja tulos negatiivinen, ja pakkaseen ei punktiossa saatu mitään joten eikun taas jonottamaan että päästään hoitoon... :/ Mutta ihana lukea toisten blogeja ja että hoidoilla on onnistuttu saamaan se lapsikin. <3 Kaikkea hyvää sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Ikävä juttu ettei eka hoito tuonut toivottua lopputulosta :( Mutta kaikkea hyvää teillekin jatkoon, ja toivottavasti seuraava hoito toisi kaivatun lapsen teidänkin perheeseenne <3

      Poista
  3. Minulla on ihmeen hyvin mennyt imetys nyt tokalla kerralla. Ei haavoja/kipuja/tulehduksia. Ekalla kerralla oli tulehdus heti alkuun, sitten julmetun kipeät nännit, maidon nousu sattui aluksi kamalasti. Lanoliinivoidetta meni tuubikaupalla. Että kyllä voi olla erilainen kokemus toisella kertaa.

    Meillä poika on jo yli 9 kk ja edelleen herää ties kuinka monta kertaa syömään. Tutti ei yöllä kelpaa, vain rinnalla rauhoittuu. Unikoulu on suunnitelmissa. Hänhän ei tarvitse enää maitoa yöllä oikeasti. Paitsi ehkä aikaisin aamulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti toivon, että minullakin mahdollisen toisen lapsen kohdalla imetystaipaleen alku olisi helpompi :) Ja että poika pikkuhiljaa alkaisi pidentää yöllisiä syöntivälejä!

      Poista
  4. Meillä kävi niin että ekat 3kk vauva nukkua posotti pitkät yöt mutta sitten yöt alkoi muuttua levottomiksi ja nyt 7kk ikäisenä heräilee useamman kerran syömään. Toki silloin ekat pari kk yöheräämiset oli rankempia vaikka niitä oli harvoin kun samalla täytyi aina vaihtaa vaippa eikä imetys vielä sujunut niin itsestään. Nyt riittää että kaivaa tissin esiin ja jatkaa uniaan :P Mutta ehkä teillä menee toisinpäin ja syömiset harvenee vauvan kasvaessa niin kuin kai pitäisi :D Meillä vauva ei huoli pulloa tai tuttia ja luulen että yöt ei helpota ennen kuin saan imetyksen lopetettua. Välillä myös ahdistaa vauvan riippuvuus rinnasta, päivisin pärjää useamman tunnin isän kanssa mutta iltaisin mun on oltava nukuttamassa tai ei tule mitään. Toisaalta tämä on niin lyhyt aika kuitenkin, vauvaa on kauan kaivattu ja iltamenoissa ehtinyt juosta ihan riittävästi :) Mutta ei niistä yöherätyksistä silti nauti. Eikä imetys muutenkaan ole mitään maailman ihaninta puuhaa vaikka se on helposti sujunutkin, minusta se on kätevä tapa ruokkia vauva mutta ei se etenkään nyt isomman kanssa niin suuria tunteita herätä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no olishan se toivottavaa, että ruokailuvälit alkaisivat pidetä kun ikää tulee lisää :) Meillä oltaisiin kyllä aika pulassa, jos ei tutti kelpaisi! Mutta kai se vaan on niin että kun tutti on otettu käyttöön, niin siitä voikin olla vaikea päästä eroon... Meillä poika on ainakin toistaiseksi huolinut pullonkin, kun ollaan satunnaisesti annettu. se on tietty kätevää, niin poika ei ole sitten ihan niin riippuvainen minusta.

      Poista
  5. Kiitos elävästä kuvauksesta :) Imetys kyllä yllättää ja mua sen onnistuminen jännitti alkuun kun tiesin kuinka paljon työtä se saattaa aiheuttaa. Onneksi teilläkin jo parempaan päin :) Mullakaan ei ole jatkuvaa valumatarvetta liivinsuojille, mut jonkin verran kuitenkin. Kun käytin imukykyisempiä kertsejä, niin ne pitivät rinnanpäät tavallaan liian kuivina ja se ainakin mulla ylläpiti rinnanpäiden arkuutta ja ihon halkeilua vaikka Lanoliinia tiuhaan käytinkin. Vaiva helpotti kun siirryin pehmeäpintaisiin kestoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin ne haava-alueet tarttuivat helposti liivinsuojiin, jos en rasvannut, ja sitten piti repäistä ne irti ja sattui vieläkin enemmän. Jotenkin ne kestot eivät vaan minulla tuntuneet yhtä mukavilta...

      Poista