keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Käynti lapsettomuuspoliklinikalla

No niin. Tänään oli vihdoinkin se kauan odottamani päivä! Gynekologian poliklinikalla olikin toinen lääkäri kuin se, jonka tapasimme yksityispuolella, koska oli kuulemma sairauslomalla, mutta tämäkin gynekologi oli minulle tuttu entuudestaan ja oikein mukava. Kävimme läpi tutkimustuloksia, jotka meillä olikin jo etukäteen tiedossa. Ei siis muuta poikkeavaa kuin miehen sperma, vaikka se tietysti on yksinäänkin hyvin ratkaiseva asia.

Gynekologi kyseli kiertoni vaiheesta. Tänäänhän on kp 15, enkä uskonut ovulaation vielä tapahtuneen, koska ovistestit ovat vielä olleet negatiivisia, kipuja ei ole ollut, lima edelleenkin runsasta eikä nänneissä ole ollut arkuutta. Arvaukseni osui oikeaan, koska ultraäänessä vasemmalta löytyi 20 mm:n johtofollikkeli, ja sen perusteella ovulaatio tapahtuu todennäköisesti huomenna. En ole vielä tehnyt ovistestiä nyt illalla (aamulla näytti negatiivista), mutta kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla positiivinen viimeistään huomenna.

Koska kiertoni oli sopivassa vaiheessa, gynekologi ehdotti siinä pritsillä maatessani, että tehtäisiin saman tien munatorvien aukiolotutkimus. Ensin ajattelin, että hui mitäs kamalaa olinkaan tästä tutkimuksesta lukenut, mutta se meni oikein hyvin ja nopeasti, ja munatorvet olivat hyvin auki. Gynekologi naureskeli, että yleensähän kaikki tutkimukset ja toimenpiteet epäonnistuvat juuri silloin kun ne tehdään kollegalle, mutta onneksi ei tällä kertaa :) Mitään "esilääkitystä" en saanut, mutta jälkeenpäin tarjottiin Buranaa. Sanoin, että minulla on laukussa Panadolia, mutta en sitten loppujen lopuksi ottanut ollenkaan kipulääkettä. Loppu työpäivä sujui silti hyvin. Ehkä noin tunnin pari oli menkkamaista jomotusta.

Sitten ehkä tärkeimpään, eli miten tästä eteenpäin. Tämänpäiväinen gyne kyseli, että mitä toisen gynen kanssa oli puhuttu. Kerroimme, että oli ollut puhe siitä että mentäisiin suoraan ivf:ään. Gyne sanoi vielä keskustelevansa kollegansa kanssa, mutta laittoi meidät nyt sitten ivf-jonoon. Mies jättää uuden spermanäytteen vielä tammikuussa. Kunnallisella puolella ivf-jono on vuoden verran, ja meille annettiin ohjeeksi soittaa poliklinikalle elokuussa, jos edelleen tarvitsemme hoitoja. Yksityispuolelle tietysti saamme hakeutua koska vain, ja niin olemme kyllä alusta asti ajatelleet tehdäkin, vaikka hinnat ovatkin korkeita. Tällä hetkellä taloudellinen tilanteemme on kuitenkin onneksi ihan hyvä. Ja vuoden odotusaika kunnalliselle puolelle tuntuu aivan mahdottoman pitkältä ajalta.

Googlailin heti vähän yksityispuolen mahdollisuuksia. Meille lähin klinikkakaupunki on Tampere, jossa myös kunnallisen puolen lapsettomuushoidot tehdään. Siellä on käsittääkseni kaksi lapsettomuushoitoklinikkaa, Fertinova ja Ovumia. Onko jollain näistä jotain kokemuksia?? Ajattelin kyllä olla piakkoin yhteydessä ainakin jompaan kumpaan. Hinnoissa tuskin on mitään hirveän suuria eroja? Tutkiskelin hieman hinnastoja, mutta niiden perusteella on kyllä vaikeaa arvioida kokonaiskustannuksia, kun en tiedä, mitä kaikkea nuo eri jutut oikein pitävät sisällään... Mutta jotain 2000-3000 euroa plus lääkkeet ehkä? Ja jatkossa, jos siirretään pakastettuja alkioita, niin se on sitten ainakin halvempaa. ICSI tietysti vielä kalliimpi...

Toivon tietysti, ettei mitään hoitoja tarvittaisi. Eihän se ihan mahdotonta ole, että raskaus onnistuisi luomustikin. Toivon edellen ihan joka kierrossa, mutta en odota ihmeitä. Vaikka jokainen onnistunut raskaus on kyllä mielestäni IHME. Niin hemmetin vaikeaa tämä tuntuu olevan. Tällä hetkellä mieliala on silti toiveikas. Kyllä me vielä lapsen saamme.

4 kommenttia:

  1. Minäkin uskon, että saatte! Meillä aikoinaan (Helsingissä) yksityispuolella IVF/ICSI tuli maksamaan varmaankin jotain 2500 e:n luokkaa. Lääkekatto tulee onneksi aika nopeasti vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo tosi malttamaton, voisin aloittaa hoidot vaikka huomenna ;) Onneksi on tuo lääkekatto, tällä hetkellä se on kai suunnilleen 610 euroa...

      Poista
  2. Meillä on tehty Ovumian yksityispuolella yksi inssi ja julkisen puolen hoitopaikkana on Tays, joka käyttää osittain Ovumian palveluita. Meille on tehty 2 icsi-hoitoa. Ekan icsi:n tuoresiirrosta tuli plussa, mutta se todettiin ekassa ultrassa tuulimunaksi ja eka pas tuotti toivotun lopputuloksen, jonka seurauksena olemme saaneet nyt 2,5 vuotiaan poikamme. Pakastimeen jäi 4 alkiota, joilla meille tehtiin tänä vuonna kaksi tuloksetonta pas:ia ja sen jälkeen siis aloitettiin uusi hoitokierros. Nyt takana tulokseton tuoresiirto. Pakastimessa kaksi alkiota. Ensi vuoden puolella siis vuorossa tämän hoitokierroksen ensimmäinen pas. Tuo esikoisen alkuunsaaminen kävi niin "helposti", että uskoin toisenkin tärppäävän samalla tavalla, mutta ei...

    Ovumiasta minulla on pelkästään hyvää sanottavaa. Toki tuosta toisesta ei ole mitään kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Vaikka valittavana on meidän kohdallamme vain kaksi vaihtoehtoa, tuntuu se silti vaikealta. Uskon kyllä että molemmat ovat oikein hyviä paikkoja, mutta tietysti on aina niitä, jotka eivät olekaan tyytyväisiä.

      Onnea teille toisen lapsen yritykseen :)

      Poista