tiistai 1. maaliskuuta 2016

Vatsa kasvaa!

Viikot tuntuvat tässä vaiheessa menevät yllättävän nopeasti. Tuntuu, että mies on koko ajan taivastelemassa, että kohta alkaa taas uusi raskausviikko, kuten tänäänkin sanoi että pian alkaa jo yhdeksästoista raskausviikko. Meillä uusi viikko vaihtuu aina maanantaina, joten jotain hyvää siinäkin viikonpäivässä on ;) Eilen alkoi kahdeksastoista viikko, eli tänään on 17+1.

Vatsa on selvästi pullahtanut esiin. Tai en nyt tiedä, onko "pullahtanut" oikea sana, mutta se näyttää jo selvästi raskausvatsalta. Ostin viikonloppuna pari raskauspaitaa ja yhdet raskausolohousut. Ovatpa nuo vaatteet mukavia päällä! Ja ne paidat tuovat nätisti vatsan esiin :) 

Kuuntelen edelleen sydänääniä dopplerilla niin että makaan selälläni. Tässä pari aamua sitten melkein kauhistuin, miten suuri kumpu alavatsalla olikaan! Onhan Pieni toki jo päästä takapuoleen noin 12 senttiä pitkä, ja raajoineen noin 17 senttiä, niin että tarvitseehan se vähän tilaakin! Miehellä on sellainen söötti tapa, että aina kun se näkee jossain mittanauhan tai viivottimen, niin se näyttää sitä minulle ja merkkaa sormellaan, että miten iso Pieni suurinpiirtein sillä hetkellä on <3

Liikkeitä olen yrittänyt kuulostella, tosin työpäivät ovat olleet niin kiireisiä, että en ole juuri ehtinyt kiinnittää huomioita siihen, mitä mahassa tapahtuu. Saldona edelleenkin vain toistakymmentä hieman epämääräistä tuntemusta. Dopplerilla kuuluu koko ajan potkuja, ja olen muutaman kerran kuvitellut samalla myös tunteneeni jotain, mutta toisaalta minun on hirveän vaikea keskittyä samalla sekä kuuntelemaan että tuntemaan. Mutta eipä minun varmasti enää kovin kauaa tarvitse odotella.

Viikonloppuna tuntui pariin otteeseen äkillistä, suhteellisen kovaa kipua hieman nivusten yläpuolella. Ehdin jo hieman säikähtää, mutta nuo kivut liittyvät todennäköisesti kohdun kasvuun ja ligamenttien venymiseen, joten ei pitäisi olla mitään vaarallista. Pieni ainakin jatkaa möyrintäänsä entiseen tapaan <3

Luulin pahoinvoinnin jo häipyneen lopullisesti, kun olo oli edellisen päivystyksen jälkeen aivan kuten ennen raskautta, eli kohtuullisen hyvä, vaikka nukuttuja tunteja ei ollut läheskään riittävästi. No, väärin luultu. Tänään aamulla en ehtinyt syödä edes aamupalaa, kun tuli jo huono olo ja oksensin vähän mahanesteitä. Tämä oli ensimmäinen kerta koko raskauden aikana, kun oksennus todella maistui oksennukselta. Yök. Loppupäivä on sitten taas tavalliseen tapaan mennyt tosi hyvin ilman mitään ongelmia. 

Löysimme viikonloppuna miehen kanssa kaapin perältä Japanista tuodun ison pussillisen kestonaposteltavia. Siinä on erilaisia oudon näköisiä tuotteita pienissä kerta-annospusseissa. Suurin osa on hajun ja/tai ulkonäön perusteella tehty joko kalasta tai merilevästä, joten niitä en ole uskaltanut syödä, mutta löytyipä sekoituksesta myös rapeita taikinanaksuja, joihin olen ihan koukussa :) Onneksi ne kohta jo loppuvat, koska kyseessä ei taida olla mikään terveyspommi... :D

20 kommenttia:

  1. Minä sain esikoista odottaessa pomoltani Kiinasta tuliaiseksi jotain merileväleivonnaisia. Ne eivät olleet varsinaisesti hyviä, mutta eivät pahojakaan. Ne oli pakattu sellaisiin pieniin pusseihin, joten säilyivät pitkään. Olin syönyt niitä varmaan puoli paketillista (en tietenkään kerralla), kunnes yksi työkaveri kysyi että uskallanko syödä niitä raskaana. Sen jälkeen tuli kauhea olo, enkä syönyt enää yhtäkään. :( Olisiko paketissa ollut kymmenen reilun tikkuaskin kokoista leivonnaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merilevää on montaa eri sorttia, ja vain osassa on niin paljon jodia että siitä voi olla haittaa, mutta jos ei tiedä mikä levä on kyseessä niin ehkä parempi olla syömättä :) Onneksi kaikki merilevä ei ole kiellettyä, niin vegesushejakin voi syödä :D

      Poista
  2. Liikkeitä minäkin olen kuulostellut, mutta kutituksia lukuunottamatta hiljaista on ollut... enkä kyllä dopplerillakaan ole potkuja bongannut, en tosin ole tajunnut edes yrittää! Miltä ne siinä kuulostaa, potkuilta? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi tuossa alempana jo vastasikin :) mutta ne potkut siis kuulostaa juuri kaikenlaisilta "häiriöääniltä". Kun itse kuuntelen kuulokeilla niin mieskin kulee äänet jos istuu vieressä :)

      Poista
  3. Ihanaa, että kaikki on hyvin :) En ole seurannut matkaasi kauan, mutta olen ollut täällä taustalla erittäin onnellinen teidän puolestanne <3

    Ne nivuskivut ovat juuri niitä ligamenttien venymisestä johtuvia tuntemuksia, niitä ei tarvitse säikkyä :) Itse tunsin liikkeet esikoisen aikaan joskus viikolla 19-20 (ihan kunnon potku tuli :D), toisen aikaan muistaakseni joskus 16 viikolla ja kolmannen vielä vähän aiemmin. Mutta se on vaikeaa ensimmäisen kohdalla, kun ei tiedä miltä se tuntuu ja mitä odottaa tuntevansa. Pian se tapahtuu ja tunnet pienesi ensimmäiset hennot, mutta niin kovin rakkaat ja täydelliset potkut <3

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Juu, sepä se kun ei ole aiempaa kokemusta :) Nytkin koko ajan mietin, että olikohan tällaisia tuntemuksia jo ennen raskautta, ja että huomaanko ne nyt vain siksi, että kuulostelen niin tarkkaan :D Kun tulisi se ensimmäinen kunnon potku, jonka suhteen ei voisi olla epäilyksen sijaa!

      Poista
  4. En näköjään onnistu vastaamaan kommenttiin, se aina katoaa jonnekin. Mutta ajattelin kertoa Marialle, että liikkeet kuulostavat dopplerilla mm. voimakkaalta kohinalta ja paukkeelta :) En ole Keksi toivottavasti ei haittaa että vastasin kysymykseesi :)

    -K

    VastaaPoista
  5. Vähän asian vierestä mutta oletko ottanut sikainfluenssa rokotteen nyt raskaan ollessa tai aiemmin? Pelottaako siihen sairastuminen sinua kun olet töissä sairaalassa? Itse vkolla 11 raskaana ja minulla ei rokotusta. Sitä en myöskään halua ottaa koska en luota sen riskittömyyteen..Kovasti vain huolta aiheuttaa se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen ottanut influenssarokotteen jo varmaan kymmenen vuoden ajan joka vuosi! Työnantaja tarjoaa ilmaiseksi, valitettavasti turhan harva sen tänä vuonna otti, potilasturvallisuutta ajatelleen. Raskaana olevat ja muut riskiryhmiin kuuluvathan saivat rokotteen ilmaiseksi terkkarista. Toki voi sairastua myös jos on ottanut rokotteen, mutta riski tietenkin selvästi pienempi ja rokotetuilla lievempi taudinkuva. Ymmärrän, että rokotteen haitat huolettavat, mutta itse rokotteen mahdolliset haitat ovat minimaaliset verrattuna siihen, minkälaisia haittoja sen avulla voidaan estää. Oletko itse sairaalassa töissä? Hyvä käsihygienia ja ihmisjoukkojen ja sairastuneiden välttäminen on joka tapauksessa tärkeää :) Ja eikös epidemia ole pikku hiljaa taas rauhoittumassa? Itse en ole ollut niinkään huolissani, koska sairaalassa noudatamme joka tapauksessa tiettyjä hygieniakäytäntöjä, enkä tähän mennessä ole vielä koskaan saanut potilaalta minkäänlaista tartuntaa.

      Poista
    2. Vaikka influenssa, kuten moni muukin virustauti voi pahimmillaan aiheuttaa keskenmenon, niin suurin osa raskausksista jatkuu ihan normaalisti, vaikka äiti sairastuisikin :) Joten yritä olla murehtimatta liikaa. Ja onnea odotukseen :)

      Poista
    3. En ole sairaalassa mutta hoitoalalla. Jospa se kausi olisi tosiaan jo laantumaan päin. Meillä kans pitkähkö hoitotausta takana (3.IVF 1.PAS=6 siirto tärppäsi), olin jo onnistumisen suhteen luovuttanut joten eipä käynyt mielessäkään piikin ottaminen. Nythän niitä ei meillä ainakaan edes neuvolassa enää ole. Olen teidän matkaa jo pitkään seurannut ja aika samassa tahdissa meille siirtoja tehty. Itseasiassa sinun blastoplussan ansiosta vaadin alkion pitkää viljelyä viimeiseen siirtoon ja siitähän se meilläkin näytti olevan kiinni <3 Onnellista ja mahdollisimman stressitöntä (joopa joo, oliskin niin helpooa) teille!

      Poista
    4. Odotusta siis :) Mistä muuten hankit sen doplerin ja minkämerkkinen se on?

      Poista
    5. Ihanaa kun teillä tärppäsi, vaikka siihen aikaa menikin <3 Pitkä viljey, jee! :D Doppleri on lainassa siskolta, joka tilasi sen jostakin nettikaupasta. Merkki on Angelsounds "Jumper". Ei ole kaiutinta eikä pulssinäyttöä, eli ihan karvalakkimalli :)

      Poista
  6. Heippa! Olen seurannut melkein alusta asti blogiasi, mutta vasta kun osui omalle kohdalle osaan tarttua tuohon miehesi siittiöiden vähäisyyteen. Pystytkö sanomaan miten vähän niitä oli? Meillä tulos oli älyttömän heikko, toisessa testissä ei yhtään ja toisessa vain muutamia. Olisi mukava tietää millainen määrä teillä oli kun saitte kuitenkin vauvan aluille, ts. onko itsellä mitään mahkuja vauvaan edes ICSI:n avulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kun luet blogiani :) meillä tilanne oli siittiöiden suhteen se, että niitä oli aivan liian vähän ivf:ään ja tietysti myös luomuraskauteen, mutta lukumääräisesti oli kuitenkin "paljon". ICSI: iin ei kuitenkaan tarvita kuin ihan muutama siittiö, koska kerättyihin munasoluihin laitetaan kuhunkin suoraan yksi siittiö, joko siemennesteestä tai suoraan kiveksistä poimittuina. Eli pitäisi tiedänkin kohdallanne olla täysin mahdollista kun siittiöitä kerran on, vaikkakin hyvin pieni määrä :)

      Poista
  7. Kiitos paljon vastauksestasi. Ehkäpä meilläkin vielä siis mahdollisuus on olemassa :) Miehestä johtuvasta lapsettomuudesta tuntuu ainakin blogeissa ja keskustelupalstoilla olevan aika vähän juttua verrattuna naisesta johtuvaan. Kiitos siis todella, että vastasit. Sainpahan taas jotain tietoa kun ensikäyntiin on vielä muutama viikko aikaa ja kysymyksiä pyörii niin paljon päässä. Oikein hyvää ja mukavaa odotusaikaa sinulle!

    VastaaPoista
  8. Paljonko otat D-vitamiinilisää tällä hetkellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otan 20 mikrog erillisenä tablettina ja sitten kalkki-d yhdistelmässä vielä 10 mikrog, eli 30 mikrog yhteensä. Tätä samaa määrää olen käyttänyt vuoden ympäri jo muutaman vuoden ajan. D-vitamiinipitoisuus mitattiin joskus silloin, kun käytin 20 mikrog/vrk, ja se oli hieman alle viitearvon. Sen jälkeen sitä ei sitten olekaan taidettu mitata uudelleen, mutta eiköhän tämän määrän pitäisi olla ihan tarpeeksi :)

      Poista