torstai 16. kesäkuuta 2016

Viides neuvola

Tiistaina olimme taas neuvolassa. Tällä kertaa sijainen oli vaihtunut taas siihen varsinaiseen neuvolantätiin, jonka olen tavannut viimeksi yli 2,5 vuotta sitten. Olipa oikein kiva käynti. Sijainen on toki ollut mukava ja niin poispäin, mutta ehkä kokemattomuutensa vuoksi ei ole tuntunut minusta aivan "aidolta". Tällä käynnillä käytiin ensin nopeasti läpi kaikki mitä on tapahtunut tuossa 2,5 vuodessa, ja sitten kaikki rutiinijutut. 

Saimme esitteen, jossa kerrottiin että kaikista vastasyntyneistä otetaan nykyisin seultontaverikokeita, joista etsitään tiettyjä perinnöllisiä aineenvaihduntasairauksia. Tästä en ollut ennen kuullutkaan, mutta lienee kohtalaisen uusi juttu, kun ei tällaisia kokeita ei otettu silloin kun parivuotias siskontyttöni syntyi. Alla taas strategisia arvoja:

raskausviikot: 32+1 (29+0)
paino: + 0,2 kg (+ 64 g/vko), kokonaispainonnousu + 4,7 kg
RR: 120/63 (109/61)
U-prot: +/-
U-gluk: neg.
Hb: 104 (104)
Vauvan syke: 144 (140)
SF-mitta: 29 cm (25 cm)

En ilmeisesti mitannut sf-mittaa itseltäni aivan pieleen :) Eihän oma lukemani heittänyt tuosta toissapäiväisestä kuin sentillä! Painoa oli tullut kolmessa viikossa vain 200 g. Neuvolantäti oli kuitenkin vain tyytyväinen. Vatsahan kuitenkin kasvaa hyvin, ja se on tärkeintä. 

Poika oli tämänkin neuvolantädin mielestä raivotarjonnassa, ja tällä kertaa uskoin siihen itsekin. Pää ei kuulemma ole vielä ihan kiinnittynyt kuitenkaan, mutta sillä ei liene merkitystä. Kun vauva nyt vain pysyisi tällä tavalla loppuun asti.

Hb junnaa edelleen paikoillaa. En YMMÄRRÄ, miten se voi aina olla juuri tuo sama arvo, 104. Miksi se ei ole välillä vaikka 103 tai 105, aina vain 104! Eikös tämä neljän tai viiden tarkalleen saman arvon peräkkäinen sarja ala olla jo aika epätodennäkönen? ;) Tietysti toivoisin, että Hb ehtisi vielä nousta ennen synnytystä, eikä tulisi kovasti vuotoa. Kun kuulemma lähettävät kyllä synnäriltä ihan kevyesti kotiin ilman mitään veritankkauksia, kunhan vain Hb on yli 80. Ja kokemuksesta tiedän, että olo on aika hutera, kun Hb on 80, varsinkin jos arvo on nopeasti laskenut. Siinä pitäisi sitten jaksaa vauvaakin hoitaa :)

Mitään sisätutkimustahan ei siis tehty, kuten minulle jo edellisen postauksen kommenteistakin selvisi, että sisätutkimuksia tekee vain lääkäri :) Neuvolantädin mukaan käyntini ovat ajoittuneet hieman hassuille viikoille. Päädyimme siihen, että koska olen joka tapauksessa menossa äitiyspolille puolentoista viikon päästä, en mene ollenkaan neuvolalääkärin toiselle käynnille. Eipä siitä viimeksikään hirveästi hyötyä ollut. Sisätutkimuksen kun voi tehdä äitiyspolillakin. Streptokokkinäytteen neuvolantäti ottaa itse seuraavalla neuvolakäynnillä, joka sovittiin noin kuukauden päähän.

9 kommenttia:

  1. Kysyin perhevalmennuksessa streptokokkinäytteen ottamista ja sain vastaukseksi että se otetaan vasta synnärillä synnytyksen ollessa jo käynnissä (!!). "Hieman" siis vaihtelee käytännöt kunnittain. Tätä kun vähän kyseenalaistin niin kätilön vastaus oli, että näytteen tutkimisessa menee kuulemma n. 40 minuuttia, jolloin ensisynnyttäjille mahdollinen antibiootti ehditään yleensä aina antaa, mutta uudelleensynnyttäjillä voi jäädä saamatta. Todella erikoinen toimintatapa ja kai tässä(kin) taustalla säästöt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpa jännä käytäntö! Eikös mahdollinen streptokokkipositiivisuus vaikuta siihenkin, kuinka nopeasti pitäisi mennä sairaalaan silloin, jos synnytys sattuu alkamaan vedenmenolla? Erikoista, että tuollainen yksinkertainen näytteenotto halutaan jättää ihan viime tinkaan... Varsinkin, jos synnyttäjiä suunnilleen kielletään tulemasta paikalle "liian aikaisin"...!

      Poista
    2. Juuri näin, ihan käsittämätöntä miten eriarvoisessa asemassa synnyttäjät ympäri Suomea ovat. Ajattelin tiedustella tätä seuraavalla pelkopolikerralla, jos vaikka lääkäri suostuisi ottamaan näytteen jo etukäteen. ;)

      Poista
    3. Aina kannattaa yrittää ;)

      Poista
    4. Täällä (pk-seudulla) ei taas oteta streptokokkinäytettä ollenkaan!! Tai ainakin vielä vuonna 2013 neuvolassa nimenomaan sanottiin, että heitä on kielletty ottamasta streptokokkinäytettä, kun sitä tiedustelin. Saa nähdä, miten tällä kertaa. Ainakaan neuvolassa ei ole mainittu siitä mitään.

      Mä menetin ekassa synnytyksessä verta 1,9 litraa ja mulla piti Hb olla vähintään 95, että päästivät kotiin. Alimmillaan se oli siis 78 ja veritankkauksen jälkeisenä aamuna 82. Mulla oli ihmeen hyvä olo, vaikka normaalisti Hb on 145-155 (myös raskauden aikana). Jälkitarkastuksessa se olikin 160, kun mut pistettiin rautatablettikuurille, mitä en normaalisti todellakaan tarvitse! :D

      Poista
    5. Pk-seudulla asun minäkin ja täällä näytettä ei siis oteta neuvolassa, mutta ilmeisesti synnytyssairaalassa kuitenkin. Voi olla, että käytäntö on ollut eri vuonna 2013, tuntuvat tiheään päivittävän toimintatapoja asiassa kuin asiassa.

      Poista
    6. Siitä streptokokin ottamisesta on luovuttu pk-seudulla sen vuoksi, että se vastaus on voimassa vain 2vkoa kerrallaan. Eli jos sen ottaa esim rv37+0, ja synnyttää rv40+0, se on otettava joka tapauksessa sit uudestaan. Ja jos synnytys on niin nopea että testiä ei ehdi tehdä ja antibioottia antaa - synnytys on niin nopea, ettei streptokokki edes ehdi vauvaan tarttua :) Että ei suinkaan kenenkään vauvan terveyttä ole tarkoitus vaarantaa, käytännöille on ihan perustelut :)

      Poista
  2. Alana, Suomessa on edelleen maailman turvallisinta synnyttää ja kaikki käytännössä ilmaista että en rutisisi niistä säästöistä. Syy on juuri tuo voimassaolo, ei ole mitään järkeä ottaa niitä näytteitä moneen kertaan. Toki voi olla että th on vähän huonosti selittänyt mistä on kyse ja se herättää ihmetystä.

    VastaaPoista
  3. Meillä ainakin otettiin streptokokki-näyte neuvolassa edellisellä käynnillä ennen lääkärineuvolaa. Jos olisi ollut positiivinen, niin olisi laitettu antibioottitippa synnytyksessä. En muista ottivatko uuden näytteen vielä synnytyksessä.

    Kaverin vauva sai synnytyksessä streptokokin vuonna 2011. Sitä ei meinattu huomata ja vauva joutui teholle sen takia. :(

    VastaaPoista