keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Hyviä vai huonoja uutisia?

Odotin soittoa klinikalta tänään, mutta kun sitä ei kuulunut puoli kolmeen mennessä, niin soitin itse. Hoitaja kertoi, että solubiologi halusi jutella kanssani henkilökohtaisesti, ja soittaisi minulle muutaman minuutin kuluttua. Ensimmäinen ajatukseni oli tietysti, että kaikki on jostain syystä mennyt päin persettä, että yksikään alkio ei selvinnyt jne. No, onneksi minun ei tarvinnut odottaa puhelua kuin muutama minuutti.

Kuusi alkiota oli siirretty pakkaseen, mutta näistä vain yksi oli 4-soluinen, mikä on optimaalinen tilanne kahden päivän viljelyn jälkeen. Kaksi oli 5-soluisia, mutta morfologialtaan kuitenkin ihan hyvän näköisiä. Kolme oli edellenkin ollut vain 2-soluisia, eikä niistä sitten tiedä, jatkavatko sulatuksen jälkeen jakautumista vai eivät. 

Kolme alkiota siis heitettiin pois (yhdessä oli fragmentoitumista ja kaksi oli jäänyt yksisoluisiksi). Solubiologi tuntui olettavan, että kolmen alkion päätyminen roskiin olisi minulle se ikävin juttu, ja pahoitteli kovasti. Enhän nyt toki ollut olettanutkaan, että kaikki yhdeksän selviäisivät pakkaseen asti :) Harmitti tietysti se, että vain yksi oli 4-soluinen. Kai noista muistakin voi jotain syntyä, mutta eihän sitä koskaan tiedä, miten alkiot selviävät sulatuksesta, ja jatkavatko jakautumistaan normaalisti vaiko eivät.

En osaa itse oikein arvioida, pitäisikö tähän tulokseen olla tyytyväinen vai ei. Masensi kyllä aika paljon tuon puhelun jälkeen. Mutta en tosiaan tiedä, mitä minun pitäisi ajatella, kun kaikki on niin uutta. Yritin udella labranaiselta, että onko tämä nyt tosi huono juttu, mutta ei hän sanonut oikein juuta eikä jaata. Äänensävystä kyllä kuulin, että olisihan tässä paremminkin voinut käydä.

Nyt toivon voivani heittää nämä alkioasiat mielestäni noin kuukaudeksi, koska sinä aikana kukaan ei pysty parantamaan tilannetta mitenkään. Pakkasessa ovat ja pysyvät. Vaikka moni asia onkin tässä ensimmäisessä hoidossa tuntunut menevän huonosti, niin ihmisellähän on tapana keskittyä vain negatiivisiin asioihin. Monta asiaa on mennyt hyvinkin: stimulaatio onnistui (liiankin) hyvin enkä saanut kovin kurjia sivuoireita lääkityksestä, punktio ei ollut paha juttu ollenkaan ja toipuminen on käynyt nopeasti. Ja saatiinhan niitä alkioita pakkaseen, vaikkeivät kaikki ihan parasta laatua olekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti