tiistai 27. tammikuuta 2015

Lisätietoa munasoluista

Aamupäivällä tuli puhelu Fertinovasta. Munasolujahan saatiin siis punktiossa se 19 kappaletta, minkä jo tiesimmekin. Näistä oli kypsiä 14, ja 9 hedelmöittyi. Aika paljonhan tuo määrä väheni, en tosin tiedä, mikä on näissä asioissa "normaalia".

Ensin olin aika murheissani, mutta huomennahan vasta tiedetään tarkemmin, miten monta alkiota saadaan. Hoitaja lupasi, että klinikalta soitetaan taas aamupäivällä. En tänään hoksannut kysellä sen enempää, kun olin ihan puulla päähän lyöty. En tiedä, minkälaista tulosta olin odottanut. Mitä nyt olen keskustelupalstoja lukenut, niin hedelmöittymistulokset voivat ovat hyvin vaihtelevia, samoin kuin se, miten suuri osa hedelmöittyneistä soluista sitten jatkaa jakautumista normaalisti. Riippuu varmasti paljon siitä, minkä laatuisia munasolut ja siittiöt alkujaan ovat.

Oloni oli aamulla niin hyvä, että menin normaalisti töihin. Puolenpäivän jälkeen alkoi kyllä turvottaa ikävästi, mutta toisaalta vatsa on ollut ummellakin. Näyttäisi siis siltä, että selviän punktiosta suhteellisen vähillä oireilla. Tekisi jo mieli päästä harrastamaan liikuntaa.

Pelottaa se huominen puhelu. Mitä jos saammekin todella huonoja uutisia? Jos pitäisikin taas aloittaa koko hoito alusta? Olisin NIIN onnellinen, jos pakkaseen saataisiin alkioita edes kahta siirtoa varten. Nykyään ei muuten kai juuri siirretä enempää kuin yksi alkio, mutta otetaanko PAS:ia varten sulamaan enemmän kuin yksi? Kuinka suuri riski on, että alkio ei selviä sulatuksesta? Ja voiko alkion pakastaa sulatuksen jälkeen uudelleen (jos niitä siis sulatettaisiin useampia)? Tiedän, että juuri näitä asioita pitäisi kysyä klinikalta, mutta eiväthän ne kysymykset putkahda päähän juuri silloin kun on hoitaja puhelimen päässä :)

Aamulla ensimmäinen asia, joka tuli mieleeni, oli se, että tuoresiirtoa ei tehdä. Harmitti kovasti ja harmittaa edelleen, mutta selvästi vähemmän kuin eilen. Selailin tänään kalenteriani muissa asioissa, ja huomasin, että eihän kuukautisten alkuun niin kovin pitkä aika enää ole :)

9 kommenttia:

  1. Meillä toisessa ivf:ssä 21 kerätystä munasolusta 15 oli kypsiä ja viisi jatkoivat elämää pikkuhäntäisten kanssa. Viidestä kaksi istutettiin ja ihan sillä kun ilmoitin tällaisen toiveen, muuten olisivat laittaneet vain yhden. Yksi pakastettiin ja kaksi eivät selvinneet. Toivotaan, että teiltä jäisi enemmän pakkaseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutenhan nuo luvut on aika samat, paitsi hedelmöittyneiden määrä, joten ehkä sitten meillä jäisi enemmän pakkaseen... Vaikka vaikuttaa olevan tosi paljon tuuristakin kiinni :)

      Poista
  2. Meillä icsi:ssä kerättiin 13, joista 11 oli kypsiä ja 9 hedelmöittyi. Yksi siirrettiin ja yksi pakastettiin. Ensimmäinen siirto ei tuottanut tulosta. Toista siirtoa odotellessa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäisipä meidän yhdeksästä myös jäljelle edes kaksi, niin riittäisi kahteen siirtoon :) Onnea teille tulevaan PAS:iin :)

      Poista
  3. Hei minusta nuo määrät kuulostavat tosi hyviltä. Olin tosin aivan valtavan pettynyt omiin lukuihini (multa saatiin vain viisi kypsää solua). Toivotan onnea, kunpa saisitte hyvät alkiot pakkaseen!

    Minullakin muuten vointi koheni ihan hyvin pian punktion jälkeen mutta munasarjojen kiertymäriskin takia pomppiminen on vielä kielletty. Tässä on varmaan yksilöllisiä ohjeita mutta jos olisin kuunnellut vain oman kehoni tuntemuksia niin olisin varmaan jo lenkillä joten aina ei kai se kehontuntemustenkaan kuuntelu ole ihan pätevä ohje...

    VastaaPoista
  4. Joko olette tänään saaneet klinikalta lisätietoa alkioista?

    VastaaPoista
  5. En tiedä kyselitkö noita pakastusasioita hoitajalta. Meillä alkiot pakastetaan yleensä kaksi kerrallaan, "pareittain". Luonnollisesti tässä tapauksessa myös kaksi sulatetaan. Toinen voidaan pakastaa uudelleen, mikäli se on pakastuskelpoinen. Meillä ei siirretä kahta top-alkiota. Myöskään top-alkion kaveriksi ei siirretä huonompaa alkiota, koska se saattaa ilmeisesti heikentää paremman mahdollisuuksia kiinnittyä. Mikäli on kaksi ihan ok-laatuista alkiota, niin voidaan siirtää kaksikin alkiota kerralla. Ilmeisesti kahden alkion siirtäminen ei juurikaan paranna tärppimahdollisuuksia. Minulle hoitaja sanoi, kun olin huolissani sulattamisesta, että valtaosa alkioista selviää tänä päivänä sulatuksesta. Meillä tosin on kummallakin pas-kerralla menetetty toinen sulatetuista alkioista. Ekalla kerralla heti sulatuksessa ja toisella kerralla yritettiin jatkoviljellä, mutta ei saatu enää pakastuskelpoiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedoista, en tullut kysyneeksi kaikkea mieltä askarruttavaa :) Tuo pareittain pakastaminen on tietysti aika fiksua, koska jos sulatettaisiin vain yksi alkio eikä se selviäisi, niin sittenhän siirto peruuntuisi... Meille lääkäri sanoi, että tosi harvoin siirrettäisiin kaksi alkiota. Tietysti, jos käytettävissä on esim. vain kaksi heikkolaatuisempaa, niin ehkä silloin.

      Poista