maanantai 26. tammikuuta 2015

Punktio

Punktio on nyt sitten ohi ja ehdimme jo Tampereelta kotiinkin. Tuntemukset ovat vähän ristiriitaiset. Punktio itsessään meni hyvin, vaikka follikkeleita oli paljon, joten pistoja tarvittiin myös monta. Sattuihan se, mutta ei se mitenkään ylitsepääsemätöntä ollut. Punktiossa saatiin 19 munasolua, eli tosi hieno määrä. Huomenna saamme tietää, kuinka monta munasolua hedelmöittyi, ja keskiviikkona kuinka monta alkiota saadaan pakkaaseen. Jännittävää. Erikseen ei ollut puhetta siitä, tehdäänkö IVF vai ICSI, mutta koska tämänpäiväisessä näytteessä siittiöitä edellenkin oli vähän, niin oletan, että tehtiin ICSI.

Ristiriitaiset tuntemukset aiheutuvat siitä, että tässä kierrossa ei voidakaan tehdä alkionsiirtoa, koska hyperstimulaation riski on niin suuri. En tällä hetkellä oikein osaa edes iloita suuresta munasolujen lukumäärästä. Olihan tästä mahdollisuudesta jo varoitettu, mutta uskoin silti, että siirto voitaisiin tehdä. Olen tosi pettynyt. Miksi aina vain pitää odottaa, odottaa ja odottaa?

Ensimmäinen PAS tehdään seuraavassa luomukierrossani. Lääkkeellistä kiertoa pitäisi välttää jos vain mahdollista, koska perustautini voi aktivoitua suurista estrogeenimääristä (koska estrogeenitabletteja käytetään kaiketi noin kymmennennelle raskausviikolle asti). 

Mutta juuri tänään seuraavan kierron alkuunkin tuntuu olevan ikuisuus. No, ei sen enempää kuin muutenkaan kuukautisten väli, mutta jos hyvin, huom. HYVIN käy, niin meidän pitää odottaa vielä puolitoista kuukautta, että edes saamme tietää, onnistuuko ensimmäinen alkionsiirto vai ei. Tuntuu hirvittävän pitkältä ajalta. Ja jos se ei onnistu, niin TAAS pitää odottaa kuukausi lisää, kuka tietää kuinka monta. Mieluummin menisin uuteen punktioon vaikka heti, jos ei tarvitsisi odottaa taas yhtä kuukautta.

Ehkä olo on huomenna jo positiivisempi. Yllättävän nopeasti aika kuitenkin kuluu. Sain sairauslomaa tämän päivän ja ylihuomiseen asti, mutta voin kyllä niin hyvin, että voisin mennä huomenna töihinkin. Vatsa kyllä on arka erityisesti liikkuessa, ja emättimestä vuotaa hieman. Söin nimittäin Primaspania normaalisti tähän päivään saakka, kun kukaan ei sanonut, että se pitäisi tauottaa. Olisihan minun pitänyt se itsekin hoksata (!), mutta toisaalta en sitten tajunnut sitä, kun se kuului aloittaa heti kierron ensimmäisenä päivänä (miksi se piti silloin jo aloittaa, jos se kuitenkin oli tarkoitus tauottaa ennen punktiota???). Punktion tehnyt lääkäri sanoi jälkeenpäin, että nyt hän ymmärsi, miksi vuotoa tuli normaalia enemmän. Muutama follikkeli oli kuulemma täyttynyt verellä heti punktion jälkeen.

Onko tänään tosiaan vasta kp 13? Kuukautisiin on loputtoman pitkä aika. NIIN turhauttavaa.

2 kommenttia:

  1. Kirjoituksesi sai kyyneleet virtaamaan poskilleni. Tänään jo kyttäsinkin kuulumisiasi, kovasti toivoen ja odottaen, että sinullakin operaatio sujuisi hyvin. Surullista, että on hyperin riski mutta toivon, että toivut nyt niin pian kuin suinkin. Olette varmasti odottaneet jo niin pitkään, että kaikki lisäodotus turhauttaa mutta sisua teiltä ei varmasti puutu!

    Jaa niin, siitä piti vielä sanoa, että vaikka olen mielestäni ihan perusjärjestelmällinen ja skarppi niin näiden viime kuukauden aikana syötyjen ja pistettyjen mömmöjen kanssa olen kyllä ihan vaan sen armoilla, mitä lääkärini ns. "lukujärjestykseeni" täyttelee (ja mitä itse täydennän myös). Mä en ainakaan osaisi näissä tilanteissa ajatella ja hoksata yhtään mitään, mun mielestä sellainen on aivan kohtuuton vaatimus tällaisessa prosessissa!

    Nyt vain paljon voimia ja jaksamista teille. Ja lämpimiä ajatuksia myös sinne laboratorion suuntaan. Toivottavasti onni on myötä siellä! Et ole yksin, kirjoittelethan tänne kuulumisiasi, varsinkin jos alkaa ahdistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentistasi ja vertaistuesta <3 Itse punktiohan onneksi meni hyvin, ja eiköhän siirtoonkin päästä pian. Jännittää/pelottaa kyllä, että mitähän uutisia huomenna oikein saamme... jos tämä kaikki onkin ollut ihan turhaa? No, sitä en kyllä usko, peruspositiivinen luonne kun joka tapauksessa olen :)

      Poista