lauantai 7. helmikuuta 2015

Miksi me olimmekaan tätä tekemässä?

Oletteko koskaan havahtunut siihen, että laskette kiertopäiviä tai pistätte lääkkeitä tai teette ovulaatiotestiä, ja sitten yhtäkkiä pitääkin miettiä, että miksi olittekaan tekemässä sitä mitä olette tekemässä? 

No, minulle taisi käydä tänään juuri noin. Laskin kiertopäiviä, kun ehdin ehkä noin sekunnin ajan pohtia, että hetkinen, miksi oikein olen tekemässä tätä? Vähän kuin arjessa koko ajan tekee sellaisia asioita, joita ei juuri tarvitse miettiä, koska niitä tekee joka päivä. Vaikkapa tietyn reitin ajaminen autolla, tai ulko-oven lukitseminen tai hampaiden harjaus. Oikea vastaus oli tietysti, että lasken kiertopäiviä siksi, että toivomme lasta.

Mutta onko touhu tosiaan mennyt näin pitkälle, että vain teen tätä kaikkea ajattelematta olenkaan enää miksi? Olenko leipiintynyt lastenhankintaan? Itkenkö epäonnistumisia vain tavan vuoksi? Kai edellenkin haluan lapsia, vaikka se onkin osoittautunut näin vaikeaksi? Enkö voisi olla tyytyväinen elämääni ilman lapsiakin? 

Mutta kun haluan lapsia. Haluan, vaikka ei ole aina niin helppoa vastata, että miksi. Miksi haluaisin hankaloittaa omaa elämääni, ja ottaa kantaakseeni suurimman vastuun, mitä elämässä voi olla, nimittäin huolehtimisen toisesta ihmisestä, joka ei mitenkään selviäisi yksin? Miksi haluaisin elämääni sellaista, jota rakastan niin paljon, että sen menettäminen olisi hirveintä maailmassa? Miksi haluan tehdä lapsia tällaiseen maailmaan, jossa on niin paljon pahaa? Maailmaan, jossa lapseni sataprosenttisen varmasti kokevat surua, ahdistusta ja kipua?

Sanopa se. Ehkä siksi, että elämä toivottavasti loppujen lopuksi antaa enemmän kuin se ottaa. Luotan siihen, että kaikista elämän suruista ja vaikeuksista huolimatta jään lopulta plussan puolelle. Silloin elämä on kaiketi ollut elämisen arvoista. Ja jos pystyn antamaan sellaisen elämän myös lapsillemme, niin meidän kannattaa ehdottomasti jatkaa tätä yrittämistä. Enkä voi ymmärtää, miksi minussa on niin vahva tunne siitä, että minun kuuluu olla äiti, jos se ei alun perin olekaan ollut tarkoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti