tiistai 3. helmikuuta 2015

Tunteiden purkautumista

Juttelin tänään töissä yhden työkaverin kanssa niitä näitä, ja yks kaks tuli puhe tulevaisuudensuunnitelmista. Sanoin hieman epämääräisesti, että emmepä me juuri mitään voi suunnitella, kun lastensaanti onkin osoittautunut odotettua hankalammaksi. Emme ole ennen oikeastaan puhuneet näistä asioista, mutta kun joku tällä tavalla aika suoraan kysyi asiasta, pokka petti täysin, ja purskahdin itkuun. Tätä ei ole tapahtunut hetkeen, mitä nyt olen itsekseni tai miehen kanssa kyynelehtinyt. Kerroin tälle työkaverille tuloksettomasta yrityksestä, keskenmenoista ja hoitojen aloittamisesta. Tuntui tosi helpottavalta.

Vaikka esimieheni tietää lapsettomuushoidoista käytännön järjestelyjen vuoksi, niin oikeastaan kukaan muu töissä ei tiedä (paitsi ne kollegat, joiden luona itse käyn seurannassa). Olen koko elämäni tainnut olla hyvä pitämään tunteeni omana tietonani. En usko, että kukaan töissä edes epäilee, että yksityiselämääni kuuluisi mitään erityisen murheellista. Se on alkanut viime aikoina harmittamaan. Miksi aina pitäisi näyttää niin iloista naamaa, jos kaikki ei ole hyvin? Sitten tapahtuu näitä itkunpurkauksia, kun olen padonnut tarpeeksi tunteita sisälleni. Ärsyttää, kun ihmiset utelevat, että koska aiomme hankkia lapsia (koska ajankohdan voi ilmeisesti päättää ihan itse) ja koska lähden erikoistumaan (tällä vauhdilla en KOSKAAN).

Yllättävästi omat murheeni alkavat kuitenkin tuntumaan mitättömiltä, kun hoidan työkseni hyvinkin sairaita potilaita. Eihän se silti poista omaa surua. Minusta ei ole mitenkään itsekästä, että oman elämän murheet tuntuvat ajoittain hirvittävän suurilta. Ihminen kuitenkin vertaa kokemuksiaan ensisijaisesti omiinsa, koska emme kuitenkaan pysty täysin tietämään, miltä jokin asia tuntuu, jos emme ole sitä itse kokeneet. Ja ihmisenhän kuuluu olla terveellä tavalla itsekäs, koska emmehän pysty auttamaan muita tai hoitamaan omaa lasta, jos emme ole itse ensin pitäneet itsestämme huolta.

Eilen tuli taas verta oikein tiputtamalla, hyytymääkin joukossa. Tänään enää hyvin vähän. Koskahan tämä vuoto oikein loppuu?? Toivottavasti edes ennen kuukautisia. Vaikka uskon kyllä erottavani kuukautiset tästä vuodosta ongelmitta. Kun ei ole mitään kipuja ja vuoto on jotenkin "ohutta", jos ymmärrätte mitä tarkoitan :) Ei semmoista klimppistä :) Tänään on kp 21. Ei kuukautisiin enää niin pitkä aika ole.

Ai niin, en saanut töistä palkallista sairauslomaa punktiopäivästä. Harmittaa. Jos vaikka päättäisin nyt mennä johonkin kosmeettiseen toimenpiteeseen, niin saisin siitäkin palkallista sairauslomaa, jos vain paperissa lukee oikea koodi. Ihan samalla tavalla nämä hoidot ovat "vapaaehtoisia", mutta mitähän se sellainen vapaaehtoinen tahaton lapsettomuus on??? Onneksi en "käyttänyt" niitä kahta minulle määrättyä sairauslomapäivää. Onhan tämä jo valmiiksi ihan tarpeeksi kallista lystiä.

6 kommenttia:

  1. Onneksi on joskus nuita hetkiä, että pääsee vähän vapautumaan mukana kulkevasta tunnetaakasta. Ja kirjoitit todella tärkeästä aiheesta, kiitos siitä!

    Mitä s-lomatodistuksessasi luki? Mä sain (tai ehkä sain, en voi tietää varmuudella kun en ole ehtinyt esimiehen kanssa puhumaan saati palkanlaskennasta asiaa selvittämään) toimenpidepäivänkin palkalliseksi sairauslomapäiväksi. Alavatsakipu taisi mulla lukea... No, en nyt vielä hehkuta omaa tilannettani ihan varmaksi kun en ole sitä selvittänyt mutta voin sanoa, että kyllä jurppii se, että tässä ollaan niin eri asemassa! Ja toisaalta, jos selviää, ettei se mullakaan palkallinen ollut niin samassa veneessä sitten...Mutta uskoisin että esimies olisi jotain kysynyt tai sanonut jos ei menisi läpi.

    Ja anteeksi kun kysyn tyhmiä mutta mikä vuodon syynä tuossa vaiheessa on? Onko tämä on sinulle jotenkin tuttu vaihe, vaikka ensimmäinen ICSI käynnissä? Minulla ei tullut punktion jälkeen vuotoa aivan pientä veristä länttiä lukuunottamatta, siksi kysyn... Johtuiko siitä, että follikkeli oli täyttynyt verellä punktion yhteydessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sairauslomatodistuksessa luki vain "toimenpide" eikä koodia ollenkaan, joten olisi pitänyt arvata, ettei sitä hyväksytä... kai meidän klinikalla on sellainen käytäntö, ettei kirjoiteta oirediagnooseja, tai jotain. En sitten tiedä, olisiko mitään muutakaan koodia hyväksytty. Höh. Esimieheni kyllä pahoitteli asiaa. llmeisesti työpaikallani on tehty sellainen päätös, että lapsettomuushoitoihin liittyvistä poissaoloista ei makseta mitään. Tavallaan naurettavaa, kun huomioi millaisista käsittämättömistä asioista itseltäni pyydetään sairauslomapapereita harva se päivä... Tiedän sellaisenkin tapauksen, jossa sairaan marsun hoitamiseen kirjoitettiin omistajalle sairauslomaa. Ehkä pitää yrittää saada klinikalta jokin toinen diagnoosi seuraavalla kerralla :)

      Niin, se vuoto. En tosiaan itsekään oikein tiedä, mistä se johtuu. Epäilisin, että vuoto tulee emättimen seinämästä, koska jos se vuotaisi munasarjoista kohtuun ja sitä kautta ulos, niin silloin sitä pitäisi vuotaa myös vatsaonteloon, ja sen pitäisi aiheuttaa vatsakipua. Mutta kun kipuja ei ole. Käyttöön unohtunut Primaspan on varmaankin lisännyt myös tätä "jälkivuotoa". Onneksi vuoto nyt vihdoinkin vaikuttaisi olevan loppumaisillaan. Olen ollut jo monena päivänä aikeissa soittaa klinikalle, mutta en sitten ole viitsinyt, kun olen ajatellut, että TÄNÄÄN vuoto varmasti loppuu :)

      Poista
  2. Onko teillä siis pakko olla aina lääkärintodistus poissaoloon? Meillä saa olla omalla todistuksella poissa kolme päivää. Sanoinkin tuosta joskus, että on se nyt fucking epäreilua, jos saan olla omalla todistuksella "vatsataudissa" kolme päivää, mutta jos mulla on lääkärintodistus punktiosta, niin sitä ei hyväksyttäisikään palkallisena. Itse olin ekassa punktiossa omalla todistuksella "sairaana", kun en halunnut henkilöstösihteerille antaa sitä lääkärintodistustani, kun istuin hänen kanssaan joka päivä samassa kahvipöydässä. Toisessa punktiossa sattui punktiopäiväksi perjantai, jolloin olin osittaisella hoitovapaalla. Siirtopäiväksi otin lomapäivän. Olen kyllä tuota lomaakin miettinyt, kun tässä on tullut ravattua pakastetun alkion siirroissa oikein urakalla 250 km päässä, että on siitä loma kaukana. Mutta ei voi mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole pakko olla lääkärintodistusta, luulisin, että tuo kolme päivää on meilläkin voimassa. Mutta kun esimieheni tiesi poissaolon syyn jo etukäteen, niin en sitten olisi kehdannut ilmoittautua "sairaaksi"... Sama juttu varmaan jatkossakin, mutta toivottavasti tulisi vain niitä yhden päivän PAS-poissaoloja. Eikä niitäkään kovin montaa :) Mutta jos joudun vielä uusiin punktioihin, ja vointi olisi seuraavana päivänä huono, niin sitten kyllä jäisin kotiin ihan omalla ilmoituksella...

      Poista
    2. Minäkin kyllä näytin esimiehelleni todellisen sairaslomapaperin ja kerroin mistä oli kyse. Sanoin etten halua henkilöstösihteerin nähtäväksi sitä, kun kerran omalla todistuksellakin saa olla poissa. Hän sanoi ymmärtävänsä ja kiitti luottamuksesta. Tällä kertaa punktion lähestyessä kerroin, että taas on reissu tulossa, mutta se sittenkin osui sopivasti vapaapäivälle. On niin paljon helpompaa kun esimies tietää. :)

      Poista
    3. Mukavan kuuloinen esimies sinulla :)

      Poista