tiistai 7. huhtikuuta 2015

Seuraava PAS ja alkioiden luokituksesta

Töissä oli paaaljon tekemistä tänään, kuten yleensä aina pyhien jälkeen, kun osastot pullistelevat potilaista ja lisää tulee ovista ja ikkunoista. Selvisin kuitenkin kunnialla. JA ehdin soittaa klinikalle.

Hoitaja tietysti pahoitteli, ettei tullut plussaa. Jos olisin soittanut muutama päivä sitten, olisin voinut vaikka ruveta itkemäänkin. Mutta tällä kertaa pokka piti. 

Sovimme alustavasti samanlaisesta kaavasta kuin viimeksi, eli siirto luomukiertoon, Primaspanit jo menevät ja Prednisolonin nostan isompaan annokseen siirtopäivänä. Ultra olisi tällä kertaa kp12. Pyysin itse myöhempää ajankohtaa. Hoitaja sanoi, että jos kuitenkin varmuudeksi alan testaamaan sitten jo ultrapäivän aamuna. Tietysti aloitan valkovuodon tarkan seuraamisen jo aiemmin. Tällä konstilla ei ole vielä yksikään ovis mennyt sivu suun. Ultraan menen ensi viikon keskiviikkona. Aika on keskellä päivää, joten saa nähdä miten pääsen lähtemään töistä...

Kun hoitaja kävi läpi edellisen PAS:in lomaketta, niin hän sanoi ikään kuin ohimennen, että se siirretty alkiohan oli 3-luokan alkio. Tätä minulle ei ollut kerrottu aikaisemmin, enkä nytkään sitten hoksannut kysyä, miten se tarkkaan ottaen merkitsee (huomasin kyllä kaavaketta tarkemmin katsoessani, että kyllähän siinä sanotaan että siirretty 3-luokan alkio). Aion kyllä kysyä seuraavan kerran, kun soitan klinikalle, kun asia jäi nyt vaivaamaan.

Eikös 3-luokan alkio ole aika huonolaatuinen, vai? Miksi sitten päätettiin siirtää juuri tämä alkio? Vai onko niin että se luokka voi vaihtua sulatuksen jälkeen? Vai ovatko kaikki meidän alkiot niin huonoja, että tämä oli kuitenkin se paras? Aika hämäävää, kun biologi kuitenkin sanoi ennen siirtoa, että alkio on "ihan hyvännäköinen". Toki se ei ehtinyt ruveta jakautumaan ennen siirtoa, minkä kuvittelisi laskevan luokitusta. Valaiskaapaa minulle hieman tätä asiaa, jos tiedätte jotain. Tuli pikkaisen ikävä olo, sellainen tunne että meiltä salataan asiota. Eikö voisi vain sanoa suoraan, että kaikki alkionne ovat ihan paskoja, jos näin on? Yksi PAS maksaa kuitenkin sen 700-800 euroa...

Tänään on taas sellainen päivä, että kaikki harmittaa. Miksi tämä on näin hemmetin vaikeaa?

6 kommenttia:

 1. Luokitteluista en tiedä, me ei ainakaan olla saatu mitään tietoa alkioidemme laatuluokista. Olen ymmärtänyt että siirrot tehdään parhaat ensin periaatteella, luomukierrossa alkion ikä voi vaikuttaa. Meillä on pakkasessa 5 ja 6 pv blastoja 2+2 ja ymmärsin että jos luomukiertoon siirretään niin iän mukaan valitaan. Tosin tuskin tarvii miettiä kun yhden ainoan kerran on ovulaatiotesti hymyillyt... eli enköhän se ole taukokierto nyt ja sitten lääkkeellinen. Nyt on usko aika vähissä koko hoitoon, pelkään että on joku isompi ongelma kun on keskenmeno, ku ja nyt kemiallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta "parhaat ensin"-periaatteesta olen minäkin kuullut, ja sehän se huolettaakin... Että tämä 3-luokan yksilö olisi ollut se meidän paras. Kaikki alkiot pakastettiin kahden päivän ikäisinä.

   Onpa teillä ollut ikäviä sattumuksia :( Eiväthän nuo silti välttämättä liity toisiinsa mitenkään. Kemialliset raskaudet ja keskenmenotkin ovat kuitenkin niin tavallisia, ja erityisesti lapsettomuushoitoihin liittyen riski on suurempi, kohdunulkoiseen myös. Jos teillä on vain käynyt tosi huono säkä. Tsemppiä vaan! :)

   Poista
  2. Sen verran olen noita luokitusjuttuja lueskellut että käytetyt systeemit kai vaihtelee klinikan mukaan ja joissain 1 on paras, joissain 3 ja joissain 5...Eli se 3 voi olla top- alkio :) blastokystat luokitellaan vielä omalla systeemillä.

   Poista
 2. Minulla tuli vähän sama tunne - että meille ei kerrota ihan kaikkea kun kysyin alkioittemme laadusta. Kuitenkin ihan oikea tieto siitä, minkälaatuisten kanssa tässä ollaan tekemisissä olisi ihan tärkeää. Meille on lähinnä puhuttu hyvistä ja keskinkertaisista ja vakuutettu, että keskinkertaisia he eivät siirtäisikään. Täytyypä vielä tivata tuota laatuluokkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tätä asiaa nyt päivän aikana, ja päätin että soitan huomenna klinikalle. Ja haluan ihan suoria vastauksia :)

   Poista
 3. Meillä on kaikki olleet pakastettaessa top-alkioita. Sen tarkemmin en mitään pisteitä tiedä. Siirrettäessä meidän esikoinen sai 3,5 pistettä ja luki saamassamme paperissa luki että "aivan huippualkio siis". Tästä viimeisimmästä pas:ista en muista että olisi ollut puhetta mistään pisteistä, mutta 8-soluinen oli pakastettaessa (kolmipäiväinen). Siirrettäessä alkio oli kehittynyt jo morulaksi. Soluseinämiä on vaikea enää laskea. Kuulemma parempi, kuin että ne yksittäiset solut olisi voinut laskea. Edellisessä pas:issa oli saanut vain yhden solun lisää seuraavaan päivään mennessä. Tämä oli siis selvästi kehittyvämpi yksilö ja tärppäsikin sitten lujasti kiinni.

  Silloin esikoisesta kysyin, että onko sillä sitten suurikin merkitys, että minkälainen alkio siirretään ja lääkäri oiken tuhahti että "no todellakin on merkitystä". Onneksi tällä kertaa sitten kaikki sattui kohdilleen.

  Toivottavasti saat selvyyttä ja mielenrauhaa noihin luokituksiin ja alkioiden laatuun.

  VastaaPoista