tiistai 26. toukokuuta 2015

Seuraava alkionsiirto

Seuraava PAS tehdään lääkkeelliseen kiertoon. Keskustelin sekä Fertinovan lääkärin että oman lääkärini kanssa. Aivan riskitöntä se ei tietenkään ole, koska estrogeeniannos on niin iso. Tähän liittyy ihan kenellä tahansa suurentunut laskimotukosriski (kuten nyt esim. e-pillereihinkin), mutta minulla perustautini vuoksi vielä hieman suurempi riski. Lisäksi tauti voisi myös aktivoitua, mutta sen asian suhteen kyllä raskaus itsessäänkin on riski.

Tiesin toki tämä asiat jo aikaisemmasta, mutta kun nyt hain lääkkeitä apteekista, niin tuli hieman epävarma olo. Että mitä jos jotain tapahtuu? Toisaalta nyt kun tauti on rauhallisessa vaiheessa, niin on juuri se otollisin aika saada raskaus alulle ja myös onnelliseen päätökseen. Enhän minä nuoremmaksikaan tule, enkä ole missään vaiheessa ajatellut, etten uskaltaisi hankkia lapsia taudin aktivoitumisen pelossa. Oman lääkärin kanssa sovimme, että käyn hormonihoitojen aikana tiiviimmin labrakokeissa. Joka tapauksessa sitten jos/kun raskaus alkaa niin kävisin myös useammin seurannassa.

Estrogeenivalmiste on Estradot-laastari 100 mikrog/24 h, joka vaihdetaan kaksi kertaa viikossa.  Laastari on kuulemma parempi, jos on kohonnut laskimotukosriski. Sitten tietysti Lugesteron, alkuajankohdasta en tarkalleen vielä tiedä. Klexanen aloitan myös laskimotukosten estoon heti samana päivänä kuin Estradotin (jonka siis aloitan ensimmäisenä vuotopäivänä), annos on normaali profylaksia-annos 40 mg x 1. Pitääkin kysyä vielä, jatkanko Primaspaniakin. Kontrolliultraan menen suunnilleen kp 10.

Nyt on siis suunnitelma valmiina, enää uupuvat kuukautiset. Sehän tästä vielä puuttuisikin, että olisin raskautunut luomusti tässä taukokierrossa :) Kun ostin jo lääkkeetikin. Kymmenen päivän Klexanet maksavat Kelakorvauksen jälkeen noin 35 euroa. Tulee aika kalliiksi, jos lääkitys jatkuu koko raskauden ajan... Onneksi maksukattoni tuli nyt ainakin tältä vuodelta täyteen. Eikä mitään merkkejä raskaudesta ole havaittavissa, joten enköhän pääse käyttämään hankittuja lääkkeita ihan suunnitellusti :)

Tänään on kp 27, jos en ole laskenut ihan väärin. Ovulaatioajankohta on hieman hämärän peitossa, joten en osaa tarkalleen sanoa, koska kuukautisten pitäisi alkaa. Todennäköisesti menee viikonloppuun.

Onko muuten niin, että lääkkeellisen kierron jälkeen pitää pitää taukokierto, vai miten se menee? Kokemuksia?

Fiilikset ovat jossakin huolestuneisuuden ja innokkaan odotuksen välimaastossa. Ehkä tästä vihdoinkin tulisi jotain.

11 kommenttia:

  1. Joo, lääkkeellisen jälkeen tulee taukokierto. Lääkkeettömiä voi tehdä peräkkäin vaikka kuinka monta. Minä käytin lääkkeellisessä Estradotia ja Lugea rv 11+ asti ja lääkkeet tulivat maksamaan 275 e. Lugehan ei valitettavasti kuulu tuohon lääkekattoon. :(

    Millainen sairaus sinulla on? Ei nyt itse sairautta tarvitse kertoa, mutta minkä tyyppinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taukokierto vai ei-asia jäi mietityttämään, kun googlettamalla löysin vähän ristiriitaista tietoa... ilmeisesti eri klinikoilla ollaan asiasta eri mieltä, ainakin Liliksen kommentin perusteella?

      Kyseessä on autoimmuunisairaus nimeltä SLE, joka on hyvin "monipuolinen" eli oireita voi olla vaikka minkälaisia ja eri elimistä, ja taudinkuva jokseenkin arvaamaton. Onneksi olen itse päässyt tähän mennessä alkuvaihetta lukuunottamatta kohtuullisen helpolla :)

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä, että lääkekatto on jo tältä vuodelta täynnä! :) Ainakin loppu vuosi on sitten lääkkeiden kustannusten osalta huoleton. :) Tsemppiä tulevaan kiertoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Toivon, että ensi vuonna olisi taas lääkerintamalla rauhallisempaa, ettei tarvitsisi tulla lääkekatto vastaan :)

      Poista
  3. Outoa, mulle klinikalla sanottiin että lääkkeellisiä vois tehdä peräkkäin. Tuoresiirron tai luomukierron perään taas ei koska follikkeli voi lähteä kasvamaan jos käytössä on pelkkä lugesteron. Lääkkeellisessähän estrogeenin pitäisi estää munasolun kehitys joten miksei niitä voisi tehdä kahta peräkkäin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jo tuohon Annikalle vastasin, niin klinikoilla vaikuttaa olevan eri käytäntöjä. Minullehan kuitenkin tehtiin nämä molemmat edelliset siirrot luomukiertoon peräkkäin, ja kun kysyin silloin asiasta, niin ei vaikuttanut olevan mitään ongelmaa?

      Poista
    2. Luomukiertoja voikin tehdä niin monta kuin tykkää ja alkioita on :) Mut jos on luge käytössä sitten tauko ennen lääkkeellistä. Meidän klinikalla ilm.kaksi lääkkeellistä peräkkäin, tuskin sekään mihinkään muuhun perustuu kuin käytäntöihin.. Toivon että saadaan jäljellä olevat alkiot siirrettyä peräkkäisiin kiertoihin ja sit lopetetaan hoidot vähäksi aikaa ainakin, usko onnistumiseen on nyt ihan nollissa ja haluaisin vaan päästä näistä hoidoista yli.

      Poista
    3. Minulla on ollut aina Luget käytössä luonnolliseen kiertoon tehdyissä pas:eissa ja silti niitä on tehty useita peräkkäin. Olin luullut että aina pitää pitää taukokierto välissä, mutta sairaalasta sanoivat, että silloin vaan pitää pitää taukokierto, jos on lääkkeellinen pas. Tosiaan näyttää vaihtelevan. Lisäksi tuon lääkityksen jatkamisessa on suuriakin eroja. Meillä käytettiin lääkitystä rv 11+ asti, mutta monissa paikoissa tunnutaan lopetettavan lääkkeet jo useita viikkoja aikaisemmin.

      Poista
    4. Siis luomukiertoon siirtojq voi tehdä peräkkäin vaikka on lugesteron käytössä ja Suomessahan se taitaa aina olla. Mut ei siis lääkkeellistä luomukierron perään.

      Poista
  4. Toivottavasti innokas odotus ja toivo säilyy! Ja olisihan se jotakin jos olisitkin nyt jo raskaana! Mistä sitä tietää mitä hetkenkin tauko ja loman rento meininki saa aikaan, ettekös olleet siellä matkalla noin osapuilleen ovulaation aikaan? Voi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä koskaan tiedä :) Mutta eiköhän se vuoto ala tässä ihan parin päivän sisällä... :)

      Poista