sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Rv 10+6

Torstaina piti taas yökkäillä, mutta sen jälkeiset päivät olen taas voinut paljon paremmin. Onneksi, kun ohjelmassa on ollut koulutusta ja päivystystä riittämiin. 

Juuri äsken tarkistin, että Pienen sydänäänet ovat tallella <3 Reilun viikon päästä nt-ultra. Noin viikko sitten erehtyin lukemaan naistentautien oppikirjaa. Se keskittyy enemmän poikkeaviin kuin normaaliin raskauteen. Kun sitä selailee, niin tulee sellainen olo, että miten ihmeessä kukaan saa ihan terveitä lapsia :D Päätin, että tuohon kirjaan en kyllä enää koske kun vasta sitten jos/kun minulla jo on vauva sylissä...

Muuten elämä on sujunut aika rauhallisesti. Yritän liikkua ja nukkua riittävästi ja syödä terveellisesti. Alkuviikosta sain sellaisen oivalluksen, että kylmäsavustettu lihahan on periaatteessa raakaa. Muutamia voileipiä ehdin syödä, ja sen jälkeen teinkin vain lämpimiä leipiä uunissa :) Mutta periaatteessahan siis kaikki meetvurstitkin pitäisi syväjäädyttää ennen käyttöä, kun niissä voi olla toksoplasmaa. Ja sitten jos paketti on ollut avattuna pidempään tai viimeinen käyttöpäivä lähestyy, niin sitten voi olla taas Listeriaa... 

On kyllä todella paljon sellaista, mistä ei raskauden aikana saisi syödä. Hankalaa pysyä kärryillä ihan kaikesta. Onneksi vegesusheja saa meidän suosikkiravintolastamme vaikka kuinka montaa sorttia! Merilevää ei tietysti saisi syödä liikaa jodin takia, mutta susheissa käytettävässä nori-merilevässä ei ole kuin vähän jodia, joten sen pitäisi olla ok. Eilen teki tosi paljon mieli maksamakkaraa, ja ostin yhden pötkylän. 200 g/viikko riittänee ihan hyvin ;) Muuten en mitään maksaruokia kyllä syö.

6 kommenttia:

  1. Minulla on nyt raskausviikkoja 11+1. Dopplerilla en saa ääniä kuulumaan, syynä ilmeisesti etuseinämässä oleva istukka. Kävin tarkastusultrassakin perjantaina (neuvolassamme on ultra) siitä syystä, ettei tuolla masiinalla sydänäänet kuulu. Milloinkahan ne äänet saisi kuulumaan.. Rasvakerrokseni ei ole mitenkään normaali-BMI:sta poikkeva, eli se ei huonoa kuuluvuutta selitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ultrassa oli kaikki kuitenkin kunnossa! :) Onko sydänääniä muuten saatu kuulumaan neuvolan tehokkaammalla dopplerilla?

      Taitaa olla tosi yksilöllistä, koska kotidopplerilla saa äänet kuulumaan. Itselläni on sitten varmaan istukka takaseinässä, kun kuuluu hyvin (jos on etuseinässä, niin voi varmaan kestää kauankin, ennen kuin saa äänet kuulumaan). Istukka voisi minulla olla myös jossakin oikealla, koska oikealta puolelta en koskaan kuule sydänääniä (?). Pitää löytää aina sentilleen oikea kohta, muuten äänet häviävät heti. Olen nyt kuitenkin jo oppinut pari-kolme "vakiopaikkaa", jossa äänet todennäköisimmin kuuluvat (eikös sikiö jo tässä vaiheessa liiku aika paljon?). Kuuntelen aina ihan pitkälläni makuuasennossa. Välillä äänet kuuluvat vain jos työnnän laitetta jopa hieman häpyluun reunan alle ja pidän anturiosaa vähän kallellaan. Joskus taas kuuluvat selvästi ylempää. Käytän uä-geelinä marketin halvinta yhdyntävoidegeeliä, hyvin toimii.

      Onnea sydänäänten etsintään!

      Poista
  2. Maksamakkara on yksi minun "heikkous". :) Kuinkakohan hyvin ihmiset ylipäätänsä tiedostavat noita ruokarajoituksia tai edes noudattavat niitä?
    Minäkin olen hoitoalalla ihan yrityksen alussa jätin suosiolla kaikki hedelmöittymiseen/raskauteen littyvät oppikirjat lukematta, koska jotenkin se "tieto lisää tuskaa". Lastentautien harjoittelussa mietin monesti, että miten kukaan ikinä saa terveitä lapsia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tieto lisää tuskaa! :)

      Tiedän tuttavia, jotka raskaana ollessaan ovat syöneet kaikenlaista "kiellettyä", jopa tyhjiöpakattua graavilohta, vaikka siihen liittyy kyllä ihan todellinen riski, kun Listeriaa löytyy joka kymmenennestä paketista. Silti on tullut ihan terveitä lapsia :) Toisaalta, jos noudattaa rajoituksia, niin eipä sitten tule sellaista oloa, että miksi söin sitä ja sitä, jos tulee ongelmia. Neuvolan listasta mielestäni puuttui jotain juttua, mm. tuota kylmäsavulihajuttua ei erikseen mainittu. Kai sitten pitäisi tajuta itse, ettei sitä ole valmistettaessa kuumennettu...

      Poista
  3. Toi on niin totta, et jos lukee tollasta kirjallisuutta, niin varmasti miettii, et kuka ihmeessä voi koskaan saada terveitä lapsia! Ei voi kun sanoa, et terve lapsi ja lapsi yleensäkin on kyllä todellinen ihme! Siellä se kasvaa vielä toisen ihmisen sisässä, mun mielestä sekin on niin käsittämätöntä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko ketju hedelmöityksestä syntymään tuntuu olevan hirveän altis häiriöille, joten terve lapsi on todellakin ihme. Toisaalta yritän muistuttaa itseäni siitä, että suurin osa syntyvistä vauvoista on onneksi terveitä :)

      Poista